Centralna izborna komisija BiH sutra će razmatrati Izvještaj o izvršenim provjerama kandidata i kandidatskih listi za učešće na Općim izborima 2018. godine i početi proces ovjere kandidatskih listi koje ispunjavaju zakonom propisane uslove.

Političke subjekte čije kandidatske liste budu imale nedostataka Centralna izborna komisija BiH će obavjestiti da u roku od pet dana otklone nedostatke.

Iz CIK-a podsjećaju na član 1.8 stav (1) Izbornog zakona BiH koji propisuje ko mora podnijeti ostavku na dužnost koju obavlja ukoliko se želi kandidirati za javnu izbornu dužnost.

To su: sudije redovnih i ustavnih sudova, tužioci i njihovi zamjenici, pravobranioci i njihovi zamjenici, ombudsmeni i njihovi zamjenici, članovi sudova/domova/vijeća za ljudska prava, notari, policijski službenici, državni službenici, generalni revizori i zamjenici generalnog revizora u institucijama u BiH i guverner i viceguverneri Centralne banke BiH, pripadnici Oružanih snaga BiH, pripadnici Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, kao i diplomatski i konzularni predstavnici BiH u inozemstvu, koji imaju diplomatski status u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima (iz 1961. godine). Oni se mogu kandidirati za javnu izbornu dužnost samo ako prethodno podnesu ostavku na taj položaj ili postupe u skladu sa zakonima koji reguliraju njihov status.

– Ako Centralna izborna komisija BiH utvrdi da osoba iz navedene zakonske odredbe nije podnijela ostavku na položaj ili nije postupila u skladu sa zakonom kojim se regulira njen status u periodu od ovjere kandidature do štampanja glasačkih listića, izvršit će se uklanjanje imena te osobe sa ovjerenih kandidatskih lista, a ako se isto utvrdi nakon štampanja glasačkih listića, takvoj osobi neće biti dodijeljen mandat ako ga osvoji – saopćeno je iz CIK-a.

U skladu sa Uputstvom o rokovima i redosljedu izbornih aktivnosti za Opće izbore u BiH koji će se održati 7. oktobra 2018. godine Centralna izborna komisija BiH će do 23. augusta objaviti ovjerene kandidatske liste u službenim glasilima i sredstvima javnog informiranja.

KOMENTARI:
Loading...