Centralna izborna komisija BiH donijela je odluke o odbijanju ovjere kandidatskih listi iz reda srpskog naroda za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Skupštine Kantona Sarajevo, jer su predloženi kandidati Rasim Smajić, Haris Pleho i Nermin Bjelak na općim izborima 2010. godine ili lokalnim izborima 2012. godine imali drugačije nacionalno izjašnjenje

Centralna izborna komisija BiH izvršila je provjeru kandidatskih listi za izbor delegata iz Skupštine Kantona Sarajevo u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Dostavljeno je 15 kandidatskih listi na kojima se nalaze 33 kandidata za delegate u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Centralna izborna komisija BiH ovjerila 11 kandidatskih listi.

Centralna izborna komisija BiH istovremeno je donijela tri odluke o odbijanju ovjere kandidatskih listi iz reda srpskog naroda za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Skupštine Kantona Sarajevo, jer su predloženi kandidati Rasim Smajić, Haris Pleho i Nermin Bjelak na općim izborima 2010. godine ili lokalnim izborima 2012. godine imali drugačije nacionalno izjašnjenje.

Naime, Apelacioni odjel Suda Bosne i Hercegovine potvrdio je odluku Centralne izborne komisije BiH kojom je odbijena žalba Edhema Fejzića, zastupnika u Skupštini Zeničko – dobojskog kantona i Muamera Omanovića, zastupnika u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Centralna izborna komisija BiH odbila je ovjeru kandidatske liste zastupnika Edhema Fejzića za izbor delegata iz reda ostalih iz Skupštine Zeničko-dobojskog kantona u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, jer se predloženi kandidat na lokalnim izborima 2012. godine izjasnio kao Bošnjak.

Odbijena je i ovjera kandidatske liste zastupnika Muamera Omanovića za izbor delegata iz reda hrvatskog naroda u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Skupštine Bosansko-podrinjsog kantona Goražde, jer se predloženi kandidat na općim izborima 2010. izjasnio kao Bošnjak.

Ovim su otklonjene sve prepreke da skupštine Zeničko-dobojskog i Bosansko-podrinjskog kantona sprovedu izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Centralna izborna komisija BiH ranije je odbacila i kandidatsku listu zastupnika Emira Frašte za izbor delegata iz reda ostalih u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Skupštine Bosansko-podrinjsog kantona Goražde jer prema odredbama Izbornog zakona BiH iz navedenog kantona se ne biraju delegati iz reda ostalih. On nije podnosio žalbu na donesenu odluku.

U Dom naroda Parlamenta bh. entiteta Federacija BiH do sada je iz pet, od deset kantona izabrano svega 20 delegata, od potrebnih 58 što jasno pokazuje da će formiranje vlasti u tom entitetu ozbiljno kasniti, odnosno da je upitno da li će biti okončan njen izbor i u prvim mjesecima 2015. godine.

KOMENTARI:
Loading...