Već treći dan pušači u BiH kupuju cigarete po višim cijenama. Cigarete su opet značajno poskupjele, ali će, također, poskupjeti i sljedeće, pa opet. Kako obećaše, od Nove godine su aktualne nove cijene cigareta jer su na snazi nove trošarine po stopi od 42 posto maloprodajne cijene i posebna trošarina u iznosu od 60 KM za 1000 komada, odnosno 1,20 KM za pakiranje od 20 komada.

I trošarina na duhan za pušenje u 2016. godini iznosi 80 posto minimalne trošarine na cigarete u 2016. godini, što iznosi 89,20 KM po kilogramu, piše Večernji list BiH.

Tako su, tijekom posljednjih pet godina, zbog usklađivanja visine trošarine na duhanske proizvode s EU-om, u BiH cijene cigareta porasle više od 100 posto. Dalje neminovno prilagođavanje trošarina evropskim dovest će do potpunog nerazmjera jer će cijene cigareta biti supereuropske, dok džep ostaje bosanski.

Ubrzano povećanje trošarina na duhan i duhanske prerađevine i slijedom toga njihovo poskupljenje imaju za posljedicu da je pušenje postalo “skup” užitak, ali to je na drugoj strani inspirativno za lovce na brzu i nezakonitu zaradu te će cigarete i duhan zasigurno biti br. 1 na listi roba koje se krijumčare u BiH.

Dok u Bosni i Hercegovini pušači za kutiju cigareta u prosjeku izdvajaju oko dva eura, u Norveškoj ona prosječna stoji 11,84 eura, gdje su i najskuplje cigarete u Evropi

Ispunjavanje evropskih standarda stavilo je na veliku kušnju proizvođače duhana koji brzo moraju reagirati na nove okolnosti na tržištu, pušači se takođe moraju dovijati ovim promjenama, ali sve je veći pritisak i na trošarinske prihode države koji, uprkos poskupljenju cigareta, realno padaju.

Dok u Bosni i Hercegovini pušači za kutiju cigareta u prosjeku izdvajaju oko dva eura, u Norveškoj ona prosječna stoji 11,84 eura, gdje su i najskuplje cigarete u Evropi. Za razliku od njih, najjeftinije cigarete kupuju pušači u Bjelorusiji gdje koštaju nepun euro (92 eurocenta), a potom u Srbiji s prosječnom cijenom od 1,17 eura za kutiju cigareta.

Najskuplje cigarete u EU-u su u Britaniji gdje kutija u prosjeku košta 11,1 eura, potom slijedi Irska s cijenom od 9,6 eura, a na trećem mjestu je Francuska, u kojoj će cigarete ponovno poskupjeti od 1. januara i to za 30 eurocenti i dostići cijenu od 7,30 eura za kutiju. U Švedskoj kutija cigareta u prosjeku košta 6,64 eura, u Holandiji 6,32 eura, u Danskoj 5,91 euro, Belgiji 5,79 eura, a u Njemačkoj 5,47 eura. Slijedi Italija i Finska s cijenom od pet eura, pa Španjolska i Malta s 4,8 eura.

Najjeftinije cigarete u EU puše Litvanci s prosječnom cijenom po kutiji od 2,06 eura, potom Letonci s cijenom od 2,49 eura, a potom Bugari koji kutiju cigareta plaćaju 2,55 eura.

U Hrvatskoj kutija cigareta u prosjeku košta 3,33 eura, a u Sloveniji 3,9 eura.

Komentari: