Pripadnici i simpatizeri Ravnogorskog pokreta danas će u Dobrunskoj Rijeci kod Višegrada obilježiti 70. godišnjicu od hapšenja ozloglašenog četničkog vođe Dragoljuba Draže Mihailovića.

– Trinaesti mart bitan je za našu istoriju, za našu ideju, za naš put kojim treba da idemo. Da ne zaboravimo zlodela onih koji su se odrekli i Boga i svog srpskog naroda, svoje slave, predaka, istorije i običaja. Dođite da svojom slogom i bratskom i sestrinskom ljubavi odamo počast đeneralu Draži i njegovim pratiocima – navodi se u poruci objavljenoj na Facebook stranici Ravnogorskog pokreta.

Četnici će tako još jednom organizovati sramne orgije u gradu u kojem je tokom proteklog rata ubijeno blizu 3.000 Bošnjaka, od čega 128 djece, a spaljeno više od 70 Bošnjaka – žena, djece i staraca.

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja „Žena – žrtva rata“ u izjavi za agenciju Patria pozvala je ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da ne dozvoli da se u BiH desi rehabilitacija ideologija kakvo je četništvo.

– Historijske činjenice govore da ove ideologije su bile uzrok masovnih stradanja svih balkanskih stradanja, a posebno Bošnjaka. Od nadležnih vlasti u BiH zahtijevamo ubrzano donošenje zakona o zabrani okupljanja i djelovanja zasnovanim na ovim ideologijama kao i zabranu upotrebe njihovih simbola – kaže Hasečić.

Pogledajte kako je izgledalo prošlogodišnje okupljanje, kada su povratnici bili u strahu i kada je izostala reakcija nadležnih

KOMENTARI:
Loading...