11.1 C
Bosanska Krupa
Srijeda, 3 Marta, 2021

Čestitka šefice Misije OSCE-a u BiH novom rukovodstvu VSTV-a

Povodom izbora novog rukovodstva Visokog sudskog i tužilačkog vijeća u BiH (VSTV BiH), ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH (Misija), upućuje čestitke novoizabranom predsjedniku VSTV-a Halilu Lagumdžiji, kao i novoizabranim potpredsjednicama Saneli Gorušanović-Butigan i Biljani Simeunović.

„Misija podržava VSTV BiH kao ključnu instituciju čiji je mandat da osigura nezavisnost, nepristrasnost i profesionalizam bh. pravosuđa. Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine BiH kao tijelo zaduženo ne samo za imenovanje sudija i tužilaca, već i za kreiranje, ocjenjivanje i diseminaciju pravosudne politike u BiH, ima ključnu ulogu u vraćanju povjerenja javnosti u pravosudne institucije, te mora biti predvodnik reformi u pravosuđu“.

Ambasadorica Kavalec je istakla da VSTV bi trebalo da služi kao primjer, pridržavajući se najviših etičkih standarda u svom radu na jačanju procedura imenovanja i disciplinskih postupaka.

„Misija OSCE-a u BiH ostaje blizak partner VSTV-a i raduje se saradnji sa novoizabranim rukovodstvom u svim ovim procesima koji za cilj imaju jačanje integriteta, transparentnosti i odgovornosti bh. pravosuđa“, naglasila je Kavalec.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci