“Mi smo u potpuno apsurdnoj situaciji. Čudo je nebesko šta se dešava”, početne su riječi Dragana Čavića na obraćanju opozicije, okupljene oko Saveza za promjene glede najavljenih protesta u subotu, kada će protestvovati i vlast.

“To vam je kao da idete svojim autom po cesti, a iz bočne ulice izleti pijan čovjek i udari vas. Onda vas policajac pita što se uopće bili na cesti, što niste sjedili kod kuće, onda do nesreće ne bi ni došlo. To je stav MUP-a oko kontraprotesta”, tvrdi Čavić.

“Pitao sam ljude iz MUP-a, da li je iko prije nas najavio proteste u to vrijeme, na tom mjestu, rekli su da nije. Zašto su onda dali dozvolu za proteste nekome koje to najavio poslije nas?”, pita se Čavić.

Odgovor iz MUP-a bio je da je “grad tako odlučio”, zbog čega je Čavić, kako je rekao medijima, iščitao Ustavne odredbe i Zakon o javnom okupljanju. “MUP smatra da trasa kretanja opozicije, odnosno najavljenja šetnja do Trga Krajine može biti rizična, čime se suštinski uskraćuje sloboda govora i iskazivanje nezadovoljstva, sve zbog jednog čovjeka”.

“Promijenit ćemo trasu kretanja, to je sigurno. Rješenje je politički obojeno, jer nas ministar i policija doživljavaju kao neprijatelje. Dodik je šef policijskih službi i nećemo nikoga dovoditi u rizik sa konfliktom”,istakao je Dragan Čavić.

“Upozoravamo policiju da oni nisu stranački instrument, a sutra donosimo konačnu odluku. Okupljanje u parku Mladena Stojanovića ostaje, a sumnjamo u odlazak na Trg Krajine – jer je tamo kontramiting. Od našeg protesta ne odustajemo i naći ćemo novu trasu”, potvrdio je Čavić, istaknuvši da će uraditi sve kako bi ljudi koji dođu na proteste bili bezbjedni.

Obezbjeđeno je audio i video snimanje protesta, sa više kamera – kako bismo identifikovali sve one koji pokušaju zloupotrijebiti proteste. “Onaj ko pokuša, biće suočen za zakonskim posljedicama”, tvrdi Čavić.

Ako nekim slučajem dođe do sukoba, “biće kriv onaj ko je vozio pijan sa strane”, kazao je Čavić, “što je Dodik u ovom slučaju”.

Čavić je kazao da aktuelni režim na one koji će protestvovati protiv njih doživljavaju kao prijetnju. “Policija legitimiše naše ljude, i traži podatke od onih koji dolaze na skup. Policija misli da je to normalan način, a straše ljude”, pojašnjava.

Na pitanje reporterke N1 Anđelke Marković, da li ima saznanja o dolasku ekstremističkih skupina iz Srbije, Čavić je kazao:

“Pitao sam ljude iz ministarstva, mi nemamo tih saznanja. Ako je Mladen Bosić prenio ta saznanja Vučiću – onda vjerovatno ima utemeljenje. Reakcije Stefanovića u medijima ne bi ni bilo da oni nemaju podatke. Tu se radi o ljudima koji hoće da miniraju naš skup. Insistirali smo da se MUP izrazi o svim sumnjama. Ispada da ovo što mi organizujemo da je skup selefija, i svih onih sa kratkim hlačicama iz FBiH, i da će rat u Siriji stati – i oni će doći da protestvuju i da nas podrže ovdje. Apelujemo na sve koji dolaze na skup – neka poštuju zakon, i neka se ne upuštaju u egzibicije kršenja zakona”, stav je Dragana Čavića.

On je potvrdio da će svi oni koji budu kršili zakone odgovarati za to, a da na skupu očekuju 10.000 ljudi.

Kaže, da razne kvalifikacije utiču na ljude – koji su u strahu, a da “neće rizikovati ničiji život ni dlaku s glave”, rekao je na koncu Dragan Čavić.

KOMENTARI:
Loading...