Poslanik NDP-a Dragan Čavić izjavio je da predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku pokretanje priče o referenduma u RS-u o Sudu i Tužilaštvu služi kao sredstvo političkog pritiska prema predstavnicima EU za restruktuiranje tih pravosudnih institucija na nivou BiH.

Kazao je da je referendumska priča ponovo pokrenuta u RS da bi se zauzele bolje starne pozicije u nastavku strukturalnog dijaloga, koji je i pokrenut 2011.godine, nakon prve priče o referendumu u RS-u.

U obraćanju parlamentu RS-a koji razmatra odluku o referendumu u RS, Čavić je upitao i kakvog ima smisla da RS nastavlja da učestvuje u strukturalnom dijalogu, ako se pokreće referendumsko pitanje o pravosuđu BiH.

Iznio je i stav da bi došlo do konflikta ukoliko se u RS-u proveo referendum na pitanje koje je sada predložio predsjednik RS-a Milorad Dodik, ali je uvjeren da referenduma neće biti.

Čavić tvrdi da je predloženo referendumsko pitanje zbunjujuće, jer se pominju sve nametnute odluke visokog predstavika.

-Ako bi se proglasili nevažećim svi ti nametnuti zakoni, to znači kraj ovakve BiH – rekao je poslanik NDP-a i dodao da bi to moglo dovesti do konflikta.

Predlagač mora, kazao je, da mijenja sadržaj pitanja, ukoliko se bi proveo referendum, ali je, kaže, uvjeren da referenduma neće ni biti.

Kazao je i da oni koji danas predlažu referendum u RS su svojevremeno legalizirali sve nametnute odluke visokih predstavnika.

Čavić je kazao i da je predsjednik RS-a Milorad Dodok svojevremno „širom otvorio vrata stranom intervencionizmu u RS“.

U obraćanju Narodnoj skupštini RS-a, koja razmatra odluku o referemdumu u RS, Čavić je pobrojao je sve, kako je naveo, odluke koje su uslijedile, od promjene pasoša RS-a, registarskih tablica…navodeći da je Dodik bio najaktivniji zagovornik tih promjena.

Na prijedlog predsjednika Milorada Dodika u parlamentu RS je u toku rasprava o raspisivanju republičkog referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH.

Predloženo referendumsko pitanje glasi: “Da li podržavate neustavno i nezakonito nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice, a posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?”.

KOMENTARI:
Loading...