4.1 C
Bosanska Krupa
Utorak, 26 Oktobra, 2021

Čampara poziva ministra Podžića da utvrdi da li su tačne tvrdnje Milorada Dodika

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara traži od ministra odbrane BiH Sifeta Podžića da pod hitno utvrdi da li su tačne tvrdnje Milorada Dodika o anketiranju pripadnika Oružanih snaga BiH.

Podsjećamo, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik danas je izjavio da se među pripadnicima Oružanih snaga BiH sprovodila anketa o spremnosti priključivanja bh. vojnika iz reda srpskog naroda neustavnoj i pravojnoj formaciji bh. entiteta Republika Srpska. On je naveo da se navodno 80 posto pripadnika Oružanih snaga BiH iz reda srpskog naroda izjasnilo da su spremni napustiti Oružane snage BiH i priključiti se paravojnoj formaciji koju osniva SNSD.

Na tvrdnje Milorada Dodika reagovao je Čampara koji je pozvao ministra odbrane BiH Sifeta Podžića da utvrdi ko je i po čijem odobrenju anketirao pripadnike Oružanih snaga BiH, a Tužilaštvo BiH da sprovede istragu zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje krivičnog djela.

– Tražim od Podžića da pod hitno utvrdi da li su tačne tvrdnje Milorada Dodika o anketiranju pripadnika Oružanih snaga BiH. Odnosno, da li je SNSD kao politička stranka anketirao pripadnike Oružanih snaga BiH, ko je odobrio anketiranje pripadnika OS BiH, ko je tačno bio izvršitelj i ko će snositi odgovornost za sprovođenje ankete čiji je krajnji cilj ispitivanje spremnosti pripadnika OS BiH da uruše odbrambeni sistem BiH – saopćio je Čampara.

Navodi da je Zakonom o službi u OS BiH jasno precizirano da vojno lice na službi u Oružanim snagama neće preduzimati, usmjeravati niti predlagati aktivnosti za koje se zna, odnosno vjeruje da predstavljaju kršenje postojećih zakona, politika i propisa.

– Isto tako u Zakonu o odbrani BiH navodi se da se OS BiH ne mogu koristiti u političke svrhe niti za aktivnosti političkih stranaka. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pozivam da se aktivno uključi u ovaj slučaj. Krivični zakon BiH definisao je podrivanje vojne i odbrambene moći i protivzakonito formiranje vojnih snaga kao krivična djela za koja je predviđena kazna zatvora – istakao je u saopćenju ministar Čampara.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci