Nakon što je na Nastavničkom vijeću u Prvoj Osnovnoj školi u Srebrenici direktor Dragi Jovanović obavijesto nastavnike da će se od sada u rubrici bosanski jezik pisati “jezik bošnjačkog naroda ili bošnjački jezik”, reagirao je načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković, čije dijete također pohađa nastavu u toj školi.

Ogorčenost

Načelnik Duraković je rekao da su ga kontaktirali nastavnici bosanskog jezika i roditelji navedene škole, te obavijestili da je bez neke oficijelne potvrde od Ministartva prosvjete i kulture entiteta Republika Srpska, a uz usmenu instrukciju od navedenog ministarstva, direktor škole rekao da se od sada u đačke knjižice pisati jezik bošnjačkog naroda.

Načelnik Duraković je izjavio da u ovoj zemlji kada nema nekih problema, “mi napravimo problem pa ga rješavamo”, te naveo da je ogorčen, a da je ovaj problem politički nametnut, smatrajući da iritira što je došlo do toga da će djeca biti predmetom ili gubitka nastave ili neke političke manipulacije.

Duraković je dalje rekao da niko ne može da se dogovara kako će se jezik Bošnjaka zvati, te da je to apsolutna diskriminacija i vrijeđanje temeljnih ljudskih prava, a da Ministarstvo prosvjete i kulture konstantno vrši diskriminaciju Bošnjaka, te naveo da su i drugi zakoni protiv Bošnjaka, “tako da se sve čini da bi se život povratnika otežao maksimalno”.

– Međunarodna zajednica krajnje drsko niz godina nijemo posmatra uvođenje i legitimiranje represivnih zakona i mjera u entitetu Republika Srpska, i bojim se da će svojim nemarom izazvati eskalaciju – rekao je Duraković, te poručio sugrađanima Srbima da će biti kolateralna šteta sistema koji ne želi dobro ni Srbima ni Bošnjacima.

Otvaranje političkih problema

Duraković je također rekao da bošnjački zastupnici u Skupštini opštine Srebrenica ne žele vidjeti zamjenika načelnika Srbina, kao i pomoćnike, i sad će to otvoriti neke druge političke probleme. A to je, mišljenja je on, da će prostom većinom napraviti da u lokalnoj vlasti budu sve Bošnjaci, bez legitimnog prava Srba da budu dio vlasti, kao što je i njima uzeto legitimno pravo u školi, a to je da im se između ostalog uzme pozicija direktora, koju je nametnuo ministar Dane Malešević, nasilničkim političkim ponašanjem, te onda i sekretara koji je bio obećan kao politički konsenzus, ukoliko je direktor iz srpskog naroda.

Načelnik je skrenuo pažnju i na to da školski odbor u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici ima samo pet članova, umjesto sedam i da je jedno mjesto u školskom odboru upražnjeno još od decembra prošle godine. Međutim, pošto po zakonu školski odbor treba odražavati nacionalnu strukturu učenika, koja je u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici u prošloj školskoj godini bila 63 posto Bošnjaci, a 23 posto Srbi, i bez obzira na tri urgencije od Opštine Srebrenica, ministar nikada nije htio raspisati konkurs za popunu. Sada u školskom odboru sjede tri Srbina i dva Bošnjaka, i Bošnjaci će uvijek biti preglasani, smatra on.

Bez pregovora

– Ne želimo pregovarati oko ovoga i ne želimo da nam bilo ko dođe da pregovara. Vjerujem da početkom naredne sedmice bošnjačka djeca u Srebrenici neče ići u školu, a to je više od 60 posto djece.
Niko ne može donijeti odluku da ukida bosanski jezik – rekao je načelnik Duraković, te istakao da OHR i članice PIC-a moraju oko ovoga zauzeti stav prije neke ozbiljne eskalacije.

Predstavnik roditelja djece iz Konjević-Polja Muhizin Omerović, koja već treću godinu bojkotuju nastavu po nastavnom planu i programu Ministarstva prosvjete i kulture RS i pohađaju instruktivnu nastavu u Kasabi, na nametanje bošnjačkog jezika u Srebrenici rekao je da je sad krajnje vrijeme da se riješi ovaj problem i da je svima jasno ono što su oni upozoravali od početka. A to je, kazao je, da je problem prisutan u svim školama u Republici Srpskoj, i treba biti hitno riješen, te ne treba svoditi priču samo na bosanski jezik, nego i na nacionalnu grupu predmeta, primoravanje djece da uče ruski jezik, kao i izbor članova školskog odbora i nastavnog kadra.

KOMENTARI:
Loading...