16.8 C
Bosanska Krupa
Nedjelja, 16 Maja, 2021

Brojne izborne nepravilnosti, zabrinjavajuće što građani ne zaziru od prodaje glasova

Predstavnici Koalicije “Pod lupom” na današnjoj pres-konferenciji kazali su kako je zabilježeno 538 izbornih nepravilnosti od 7. septembra do 11. oktobra 2020. godine.

– Najveći broj nepravilnosti odnosi se na 185 slučajeva preuranjene izborne kampanje u 59 općina odnosno gradova u BiH te 105 slučajeva zloupotrebe javnih resursa ili funkcija u svrhu izborne kapmanje u 35 općina ili gradova – kazali su iz Koalicije “Pod lupom”.

Analiza pristiglih prijava preuranjene, zakonom zabranjene kampanje, pokazuje da se najveći broj prijava odnosi na političke subjekte SDA (17), SNSD (12), SDP (7), SDS (7) i HDZ (7), a pristigle prijave o slučajevima zloupotrebe javnih resursa se u najvećoj mjeri odnose na političke subjekte SNSD (18), SDA (14), SDS Semberije (4), SDS (4) i SDP (4).

Napomenuli su da izborna kampanja počinje sutra, 16. oktobra, te da je do tada zabranjeno bilo kakvo plaćeno javno oglašavanje, kao i sve druge predizborne aktivnosti političkih subjekata, osim održavanja internih skupova organa. Nepravilnosti su prijavljene Centralnoj izbornoj komisiji (CIK).

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci