U okviru drugog Međunarodnog festivala dokumentarnog filma AJB DOC (Al Jazeera Balkans Documentary Film Festival) od 21. do 24. septembra u Sarajevu se održava trening i radionica o istraživačkom novinarstvu za novinare i mlade autore, pod vodstvom nagrađivanog britanskog novinara Phila Reesa i urednika vijesti na Al Jazeere Balkans Ede Čelebića.

AJB DOC Film Festival organizuje televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe.

Organizatori su ranije najavili kako će se na treningu se raspravljati o metodama vizualne naracije koje mogu biti primijenjene u radu s istraživačkim sadržajem.

Trening je počeo opisom jedinstvene metodologije istraživačkog novinarstva koja nije ista kao kod konvencionalnog. Koristeći narative utemeljene na hipotezama, razgovarano je o izazovima s kojima se susreće istraživačko novinarstvo kada dokumentarne tehnike posmatranja nisu primjenjive.

Drugog dana razgovarano je o filmskim alatima koji su na raspolaganju istraživačkim novinarima. Razgovarano je o tome kako prezentirati dobijene informacije i kako uklopiti tajne snimke u kinematografsku priču, ali izazovima koje pred pred istraživačko pripovijedanje postavljaju zakoni.

Trećeg dana ispitat će se budućnost istraživačkih dokumentarnih filmova, s obzirom na sve veće prikupljanje informacija iz otvorenih, javno dostupnih izvora (OSINT), i evolucija savremenog života u okviru digitalne stvarnosti.

Rees je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) govorio o značaju istraživačkog novinarstva, a osvrnuo se i na dešavanja u regionu kako u prošlosti tako i danas.

Kazao je kako kroz program nastoji pomoći mladim istraživačima da tragaju za istinom i prepoznaju laž.

Rees je kazao kako ponekad ono što se kaže na malim ekranima ne mora biti nužno tačno i da je neophodno utvrditi činjenice.

Podsjetio je kako se svijet novinarstva dijeli na dvije strane, konvencionalno i istraživačko novinarstvo.

”Uloga istraživačkog novinarstva je otkriti ko govori istinu, a ko ne”, rekao je Rees koji je dodao kako se to može otkriti vraćanju osnovama.

Prema njegovim riječima, to je dugotrajan proces i zahtijeva trud.

Dodao je kako je ponosan što predstavlja Al Jazeeru jer su odlučili uložiti novac u istraživačko novinarstvo.

Osvrnuo se na dvije značajne priče u prvoj deceniji 21. stoljeća – rat u Iraku i kolaps bankarskog sistema u mnogim zapadnim zemljama.

قالب وردپرس

Komentari: