Dubravka Šuica (HDZ), hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu, važi za odličnog poznavaoca prilika u regionu i veoma jasnu političarku s konkretnim porukama, što se pokazalo i u ekskluzivnom razgovoru za “Dnevni avaz”.

Šuica, naime, sugerira da u BiH niko više ne može biti zadovoljan dejtonskim statusom quo te da treba razborito pristupiti budućnosti, pomno vodeći računa o regionalnoj sigurnosti i stabilnosti.

Eskalacija situacije

Odgovarajući na to kako iz perspektive Brisela vidi postizborno vrijeme u BiH te o zabrinutosti zbog flagrantnog kršenja odluka Ustavnog suda BiH i održavanja nelegalnog referenduma u manjem bh. entitetu, Šuica najavljuje da posebna grupa evropskih parlamentaraca za kraj oktobra sprema rezoluciju “kojom se svakako želi osuditi Dodikova politika u BiH”.

Što se tiče Dodikovog referenduma, nema sumnje, kaže Šuica, da će međunarodna zajednica “ostati na pozicijama Ustavnog suda BiH”. Ona kaže da je referendum pokazao kako je u BiH, zbog takvih i sličnih političkih zloupotreba, došao trenutak da se pokrene proces promjena Dejtonskog sporazuma, i to bez odgađanja.

– Referendum je bio nelegalan, pravno suvišan, ali politički zapaljiv. Međunarodna zajednica definitivno je sada na potezu. Prema mom mišljenju, međunarodna zajednica sada mora pokrenuti razgovore o postdejtonskom uređenju BiH kako bi spriječila daljnju eskalaciju političke situacije u zemlji – odgovara Šuica.

Reforma Dejtona

Na pitanje šta će službeni Brisel učiniti ako u Vašingtonu, ipak, za sada izostanu sankcije Dodiku, ona potcrtava da bi svako razilaženje bilo pogubno.

– Sankcije nisu same sebi svrha, nego bi trebale polučiti određeni učinak. U ovom slučaju željeni učinak je stabilnost BiH. Smatram da će se s postojećim ustavnim uređenjem kriza produbljivati. Hrvatska je spremna biti aktivan dio koordiniranih nastojanja međunarodne zajednice da se pokrene razgovor o reformi Detona – zaključuje naša sagovornica.

BiH prioritet za Plenkovića

Šuicu smo upitali i kako se u Zagrebu sada gleda na zbivanja u BiH, imajući u vidu da na vlast dolazi Plenkovićeva široka koalicijska vladina garnitura.

– Službeni Zagreb i premijer Plenković ustrajat će na jedinstvenoj BiH uz punu ravnopravnost tri konstitutivna naroda. Hrvatska će u svim organizacijama čija je članica inzistirati na stabilnosti BiH. Uvjerena sam da će novoj Plenkovićevoj vladi BiH biti jedan od najvažnijih prioriteta – potvrdila je ona.

Grujičić, Abdić, Stolac

Komentirajući izborne rezultate u BiH, u odgovoru na naš upit strahuje li Brisel zbog buđenja duhova prošlosti, kandidata poput Mladena Grujičića u Srebrenici, koji je otvoreno sarađivao s Vojislavom Šešeljom, događaja u Stocu te povratka Fikreta Abdića na političku scenu, ona potencira da BiH upravo zbog toga mora ustrajati na unutrašnjem dogovoru i ne smije ni po kuju cijenu odustati od evropskog puta.

– Bez unutarnjeg konsenzusa u BiH o njenom euroatlantskom putu, teško je očekivati veći napredak na tom putu – kaže Šuica.

KOMENTARI:
Loading...