Naglasio je da Predsjedništvo BiH nije protiv gradanje mosta nego je tražio da se definiše razraničenje između BiH i Republike Hrvatske.

– Od 2007. godine bio je usaglašen stav Predsjedništva BiH da se treba zaštititi teritorijalno more BiH i riješiti njen pristup otvorenom moru – rekao je Bratić novinarima u Banjoj Luci, prenoseći stav Koalicije “Zajedno za BiH”.

More BiH, kako je dodao, pripada podjednako oba entiteta.

– Interes svih, bez obzira na nacionalnu i stranačku pripadnost je da taj resurs BiH zaštitimo na pravi način – naglasio je Bratić.

U Narodnoj skupštini RS-a tek se očekuje poslanička rasprava o izjavi člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske (RS) Milorada Dodika, po kojoj je Zaključak o prihvatanju Zvaničnog stava Bosne i Hercegovine u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna – Pelješac, veoma štetan po vitalne interese RS-a.

U proteklih nekoliko sati u entitetskom parlamentu najmanje je bilo riječi o toj temi.

Na 4. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, 16. jula, sa dva glasa članova Željke Komšić i Šefika Džaferovića i jednim glasom protiv, aktulenog predsjedavajućeg Milorada Dodik, usvojeni su zaključci u vezi s izgradnjm Pelješkog mosta, nakon čega je Dodik pokrenuo pitanje zaštite vitalnog interesa RS-a.

Ukoliko Dodikova izjava bude potvrđena u Narodnoj skupštini RS-a dvotrećinskom većinom, osporena odluka Predsjedništva BiH neće imati učinka.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...