Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz govorio je pred Vijećem sigurnosti UN-a o radu institucije koju vodi, a oštro je osudio negiranje opsade Sarajeva i genocida u Srebrenici od strane pojedinih zvaničnika RS-a.

“Ministar obrazovanja RS-a nedavno je izjavio da će zabraniti udžbenike u kojima se govori o ovim zločinima. Opsada Sarajeva i genocid u Srebrenici su činjenice koje uče djeca širom svijeta, ali ne i u zemlji u kojoj su zločini počinjeni”, upozorio je Brammertz.

On je dodao da postoje nastojanja u BiH da se historija piše na način kako nekome odgovara, a ne onako kako su se događaji zaista odigrali.

“Haški tribunal je dokumentovao etničko čišćenje i druge zločine na području bivše Jugoslavije, kao i u Ruandi 1994. godine. Nakon konflikta u Jugoslaviji svijet je počeo upotrebljavati novi vokabular, a zločine nad civilnim stanovništvom, kao što je termin etničko čišćenje”, rekao je Brammertz.

Glavni tužilac Haškog tribunala je istakao da je sa svojim timom uspio dokazati da se u Srebrenici desio genocid.

“Izvršena je egzekucija više od 7.000 muškaraca i dječaka. Ali opet danas neki negiraju genocid. Negira se i etničko čišćenje i odgovornost vojunil lidera. Imamo na djelu glorofikaciju ratnih zločinaca. Poruka pojedinih ljudi je sljedeća: Mi priznajemo naše žrtve, ali ne i vaše. Oni koji su za vas ratni zločinci za nas su heroji”, naglasio je Brammertz u svom obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a.

 

Fokus.ba

KOMENTARI:
Loading...