Na sjednici Vijeća naroda Republike Srpske nije danas postignut dogovor o odluci Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, na koju su veto stavili bošnjački delegati Vijeća naroda, prenosi novinska agencija Patria.

Ovo pitanje i sutra će se pokušati usaglasiti na Zajedničkoj komisiji Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a, a ukoliko ni tada ne budu dogovora, konačnu riječ daće Ustavni sud Republike Srpske.

Predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović potvrdila je na pres-konferenciji da nije bilo saglasnosti o odluci Kluba Bošnjaka o vetu na odluku o referendumu te da su tri kluba bila protiv tog veta, javlja BN.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda Kemo Čamdžija, međutim, naglašava da Narodna skupština ne može donositi odluke o pitanjima koja se odnose na državne organe BiH, već samo na pitanja iz nadležnosti entiteta.

Čamdžija je naglasio da tematika ovog referenduma nema ustavni osnov te naglasio da će Klub Bošnjaka tražiti i ocjenu ustavnosti Zakona o referendumu u RS i očekuje da će taj zakon osporiti Ustavni sud BiH.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske stavio je 23. jula veto na odluku Narodne skupštine o referendumu u Republici Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH, koja je skupštinska većina usvojila 15. jula.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske je 23. jula stavio veto na odluku Narodne skupštini o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH te najavio i da će zatražiti ocjenu ustavnosti Zakona o referendumu u Republici Srpskoj.

KOMENTARI:
Loading...