12.6 C
Bosanska Krupa
Petak, 26 Februara, 2021

Bosnalijek protiv Covida: Koja je uloga vrha SDA u ispitivanju Enkortena

Menadžment Bosnalijeka, van svih profesionalnih normi i standarda, krajem prošle godine kreće u agresivnu medijsku kampanju reklamiranja lijeka Enkorten kao medikamenta u liječenju Covid oboljenja. Indikativno, ključnu ulogu u prvoj fazi kliničkog ispitivanja Enkortena imao je sam vrh SDA stranke od Sebije Izetbegović, Enre Mehmedika-Suljić do Rusmira Baljića, piše portal Tačno.net.

Priča o Enkortenu, prvom originalnom bh. lijeku počinje 2000-ih godina kada Farmacija Tuzla u vlasništvu Zlatka Ademovića kreće u kreiranje imunomodulatora za liječenje oboljenja multipla skleroza.

Kao glavni istraživač kliničkog ispitivanja Enkortena bio je angažovan prof.dr. Nedžad Mulabegović, nekadašnji član Glavnog odbora SDA stranke, Dekan medicinskog fakulteta te predsjednik Vijeća bošnjačkih intelektualaca. Pored prof. Mulabegovića u kliničkom ispitivanju lijeka koje se provodilo na Kliničkom centru u Sarajevu učestvovali su prof. dr. Azra Alajbegović te u tom trenutku doc.dr. Enra Mehmedika-Suljić.

Enkorten nakon završene treće faze kliničkog ispitivanja dobija privremenu dozvolu Federalnog ministarstva zdravstva za stacionarnu upotrebu na teritoriji Federacije BIH uz svesrdnu podršku tadašnjeg prvog čovjeka SDA stranke Sulejmana Tihića.

Nakon formiranja Agencije za lijekove kao državnog regulatornog tijela Stručna komisija ove agencije samo jednim glasom više, izdaje Farmaciji Tuzla 2010. godine dozvolu za prometovanje ovog lijeka.

U maju 2013. godine dozvola je poništena zbog neusaglašenosti u proizvodnom procesu. Nezvanično saznajemo da su razlog za ukidanje dozvole bile utvrđene nepravilnosti prilikom oznake serijskih brojeva na ambalaži lijekova.

Patent Enkorten nakon ukidanja dozvole od strane Agencije za lijekove, Farmacija Tuzla ustupa kompaniji Bosnalijek koja nakon dodatnih pojašnjenja u kontekstu nastavka istraživanja Stručnoj komisiji za lijekove, dobija dozvolu u decembru 2013. godine.

Od 2013. godine do decembra 2020. godine naziv Enkorten bio je poznat samo stručnoj javnost kao i pacijentima oboljelim od multiple skleroze koji su ovim Bosnalijekovim proizvodom bili liječeni preko liste čekanja Fonda Solidarnosti pri Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBIH.

Zdravstveni radnici koji su pristali razgovarati za portal Tačno.net pod uslovom anonimnosti zbog eventualnih sankcija naglašavaju da prof.dr. Enra Mehmedika-Suljić ima apsolutni monopol nad kliničkim istraživanjima u oblasti neurologije kao i ključnu ulogu u okviru Komisije za multipla sklerozu koja u konačnici i donosi odluku o odabiru lijekova sa liste za liječenje pacijenata. Također, navode da prof.dr. Mehmedika-Suljić sa kompanijom Bosnalijek održava veoma dobro poslovne odnose koji se ogledaju kroz njen poslovni angažman kao i podatak da su članovi njene porodice zaposlenici ove kompanije.

Portal tačno.net obratio se Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBIH sa molbom da nam se dostavi spisak članova ove komisije za multipla sklerozu. Iz Zavoda su nam odgovorili da imena članova komisije nisu javni dokument.

„U svom radu Komisija je potpuno autonomna i odluke donosi u skladu sa stručno –medicinskim uputstvima, izdatim od strane ministra, a članovi komisije imenovani su rješenjima o imenovanju na osnovu saglasnosti federalnog ministra zdravstva.

U cilju omogućavanja nepristrasnog rada i dosljedne primjene navedenih propisa imena članova komisije nisu javno objavljena nego su interni dokument na koji saglasnost daje federalni ministar zdravstva.“

Međutim, saznajemo da je prof.dr. Enra Mehmedika Suljić član ove Komisije od osnivanja sredinom 2000-tih godina do danas, te da u ovom trenutku obnaša poziciju predsjedavajuće ovog tijela što nam je i potvrdila u telefonskom razgovoru.

Pored učešća u ovoj komisiji prof.dr. Mehmedika Suljić također je i predsjedavajuća Komisije za klinička ispitivanja Agencije za lijekove BiH koja je u aprilu 2020. godine dala dozvolu Bosnalijeku za sprovođenje ispitivanja Enkortena u liječenju srednje teških i teških oblika Covid-19 infekcije.

Nevjerovatna koincidencija je činjenica da je prof.dr. Enra Mehmedika Suljić i direktorica Instituta za naučno istraživački rad Kliničkog centra Sarajevo organizacione jedinice preko koje se realiziraju klinička ispitivanja u okviru ove zdravstvene institucije.

Govoreći o eventualnom sukobu interesa, obzirom na funkcije koje obnaša, prof.dr. Enra Mehmedika-Suljić ističe da je Komisija za klinička ispitivanja pri Agenciji regulatorno tijelo i da kao takvo ne dodjeljuje klinička ispitivanja.

„Rad Komisije je transparentan, reguliran propisima i ukoliko je jedan od članova Komisije dio istraživačkog tima u nekom kliničkom istraživanju, ne može glasati pri odobravanju te studije, koja je prethodno odobrena na Lokalnom etičkom komitetu, tako da ne postoji sukob interesa. U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sam uposlena od 1992. godine, redovni sam profesor na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, trenutno obnašam funkciju Direktora za nauku i nastavu KCUS-a, nisam član Etičkog komiteta KCUS-a i nisam u sukobu interesa da učestvujem u kliničkim ispitivanjima“.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci