U koordiniranoj akciji policijskih službi nekoliko zemalja otkrivena je velika kriminalna grupa koja je preko interneta trgovala oružjem, drogom i falsificiranim dokumentima. U združenoj akciji učestvovali su policije Holandije, Bosne i Hercegovine, Švicarske, Francuske, Litvanije i Rusije, saopćile su policije nekoliko evropskih zemalja.

Policija je provela ukupno 70 upada u stanove i kancelarije gdje su izuzeti serveri, a nekolicina osumnjičenih je i privedena.

Kako izvještavaju holandski mediji, na čelu “internet bande” je izvjesni 27-godišnji Bosanac koji je uhapšen u BiH, dok je njemačka policija uhapsila trojicu Nijemaca i dva brata Sirijca.

Osim razgranate mreže trgovinom oružjem, heroinom i kokainom, “internet banda”, kako tvrde policijske službe, nudila je na crnom tržištu otvoreno i internet napade i udare s virusima na kompjutere.

Jedan od najpoznatijih crnih tržišta bio je ‘Silk Road’ (Put svile) koji je američki FBI prije dvije godine uspio raskrinkati i staviti van snage. Od tada je otkriveno više pokušaja stvaranja alternativnih mreža organiziranog internet kriminala. U jednom od posljednjih ‘glava posla’ bio je jedan Bosanac koji će sudski odgovarati.

KOMENTARI:
Loading...