25.4 C
Bosanska Krupa
Subota, 19 Juna, 2021

Bolnice u BiH vraćaju se u režim rada prije korone

Više od godinu dana Dragica Jurčević iz Viteza, u središnjoj Bosni i Hercegovini (BiH), zbog pandemije COVID-a 19 čeka na operaciju vena, piše Radio Slobodna Evropa.

“Poštujem – korone ima, tu je, ali toliko ima i drugih bolesti koje su ostale iza. Ljudi umiru i od drugih bolesti. Ja slušam njihov plač, njihove depresije i ostalo”, kaže Jurčević za Radio Slobodna Evropa (RSE), koja je inače predsjednica Udruženje žena Svjetlo iz Viteza.

Zbog pada novooboljelih od COVID-a 19, bolnice širom BiH počele su postepeno primati pacijente koji su svoj red za ljekarski tretman čekali, zbog opterećenosti zdravstvenih ustanova, tokom tri talasa pandemije.

Tako se i Dragica Jurčević nada da će konačno dobiti priliku da riješi svoj dugogodišnji zdravstveni problem.

Goran Pejaković, pomoćnik direktora za nemedicinska pitanja Hrvatske bolnice “Dr. fra Mato Nikolić” Nova Bila, u kojoj bi Dragica trebala biti operisana, za RSE kaže kako su zbog velikog priliva pacijenata oboljelih od COVID-a 19, velikog broja zaraženih ljekara i hroničnog nedostatka osoblja bili primorani reducirati dio usluga.

“Nije bilo osoblja, prije svega liječnika specijalista, a istog nema niti na tržištu rada. Također, veliki broj zaposlenika je bio zaražen COVID-om 19, a u listopadu prošle godine istovremeno su svi specijalisti interne medicine bili pozitivni, a samim tim, posve je jasno, da nije moguće pružiti takvu vrstu usluge”, kaže Pejaković.

Pejaković navodi kako su se sa poboljšanjem epidemiološke situacije, značajno povećale sve usluge i “poprilično normaliziralo stanje”.

Slična je situacija i u drugim bolnicama BiH.

Suzana Kekić, predsjednica Saveza žena oboljelih od raka dojke “Iskra” iz Banje Luke, grada na sjeverozapadu BiH, za RSE kaže da su onkološki pacijenti i tokom pandemije primali terapije, no da se kasnilo ili su otkazivane operacije.

Kekić je posebno zabrinuta zbog toga što pacijentima nisu bili dostupni redovni specijalistički pregledi. Ona izražava bojazan da bi moglo doći do “eksplozije karcinoma dojke” zbog, kako navodi, dugotrajne izloženosti stresu koji je uzrokovala pandemija.

“Bojim se buma zato što je u porastu i sve mlađe i mlađe osobe su u pitanju. Poslije svega kad se opuste mislim da će baš biti problema”, kaže Kekić.

Prema njenim riječima, na Univerzitetsko-kliničkom centru bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (UKC RS), u Banjoj Luci, godišnje se operisalo od 400 do 600 žena oboljelih od karcinoma dojke.

Slobodan Hajder, pomoćnik direktora za medicinske poslove Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS), za RSE kaže da se ova zdravstvena ustanova, kao i ostale u BiH, suočava sa problemom nedostatka prostornih, kadrovskih i tehničkih resursa.

UKC RS u određenim periodima pandemije morao je staviti 70 posto svih kapaciteta u službu liječenja COVID pacijenata, te u jednom trenutku obustaviti operativne zahvate, izuzev hitnih slučajeva.

“Određene djelatnosti bile su suspendovane kako bi uspješno odgovorili na pandemiju”, kaže Hajder, te dodaje kako UKC RS trenutno prolazi kroz svakodnevnu reorganizaciju.

“Pokušavamo adekvatno odgovoriti na aktuelna dešavanja vezano za pandemiju, što znači da smo i najveći dio konsultativno-specijalističke zaštite vratili prema našim ambulantnim pacijentima, a isto tako i hirurški program, gdje smo sada na nekih 80 posto, pa i preko 80 posto kapaciteta”, kaže Hajder.

On ističe i da će povratak na predpandemijski režim biti moguć kada se steknu uslovi da se COVID pacijenti i COVID ambulanta izmjeste iz centralnog bloka UKC-a RS-a.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci