34.8 C
Bosanska Krupa
Petak, 30 Jula, 2021

Bolnice u BiH duguju svima pomalo

- Oglas-

Kantonalna bolnica „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine (BiH), da bi izbjegla bankrot i omogućila normalno funkcionisanje, i ove godine je posegnula za kreditnim zaduženjem od milion eura.

„Svake godine obnavljamo revolving kredit, to nije novo zaduženje“, objasnio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) direktor ove bolnice Hajrudin Havić.

Skupština Unsko-sanskog kantona (USK), jednog od deset kantona u bh. entitetu Federacija, u petak 23. jula, trebala bi dati odobrenje za podizanje kredita, dok su Vlada tog kantona, te Komisija za finansije i budžet bez problema podržale ideju.

„To je u stvari revolving kredit koji je uzet prije 10 godina, neko je potrošio sredstva, i mi sada samo uzimamo kredit i obnavljamo ga da održimo likvidnost, ništa drugo. Bukvalno to uzimamo samo da nas ne blokiraju, jer nemamo odakle namiriti ta dva miliona (milion eura)“, rekao je Havić.

U pandemijskoj 2020. godini, ova bolnica imala je velike troškove, objašnjava on, te dodaje kako su imali dovoljno zaliha lijekova, opreme i materijala, respiratora. Kantonalna bolnica, tvrdi direktor, raspolaže s kapacitetom od oko 550 kreveta, sa prosječno 850 zaposlenih.

„Finansije uvijek moramo prilagođavati. To nam je problem. U 2020. smo imali 900.000 kamate (oko 450.000 eura) samo, što smo morali platiti firmi koja nas je tužila i dobila sudsku presudu. Imali smo amortizacije milion maraka, a preko dva miliona je bio minus“, navodi Havić i kaže da bolnica godišnje raspolaže s budžetom od oko 30 miliona KM (oko15 miliona eura).

Prema podacima Porezne uprave u Federaciji BiH, dugovanja samo četiri zdravstvene ustanove u ovom bh. entitetu iznose oko 50 miliona eura.

Riječ je o dugogodišnim dugovanjima po osnovu poreza, doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje i drugo.

Sveučilišna klinička bolnica (SKB) u Mostaru na jugu BiH, prema podacima Porezne uprave Federacije BiH na dan 31. mart duguje oko 71 milion KM (oko 35 miliona eura). Ta bolnica je na listi najvećih dužnika u ovom bh. entitetu.

Direktor Ante Kvesić u razgovoru za RSE kaže kako toj bolnici nedostaje oko 30 posto sredstava svakog mjeseca kako bi normalno funkcionisala.

„Na mjesečnom nivou za nulu nedostaje 1,7 miliona (oko 850.000 eura), prema tome ja moram ostati dužan nekome, zato pomalo ostajem svima. Malo kasnim sa državom, malo dobavljačima i bolnica čeka bolja vremena“, objašnjava.

Ističe kako je sistem u Federaciji BiH ‘nakaradno postavljen’, jer godinama od četiri kantonalna zavoda zdravstvenog osiguranja naplaćaju samo 80 posto usluge.

Osnivači SKB Mostar su Federacija BiH, Hercegovačko-neretvanski kanton, Zapadnohercegovački kanton, Kanton 10, te Srednjobosanski kanton.

Prema Ustavu BiH, u Federaciji BiH zdravstveni sistem je u nadležnosti deset kantona.

„Moj je dug 120 miliona maraka (oko 60 miliona eura), koji je nastao od 2003. godine i on je premali koliki je trebao biti. Ako ja dobijem šest miliona, a meni treba osam, svejedno je kako ih rasporedim. Ja sam najviše dugovao mirovinskom – penzijskom, jer računam oni su i krivi što mi nemamo novaca. Ja imam dužan dobavljačima 60 miliona KM (oko 30 miliona eura)“, objašnjava.

Ističe kako pacijenti ne trpe zbog dugovanja bolnice, jer dobiju kvalitetnu zdravstvenu uslugu.

„Za mene je pacijent u epicentru, dug može biti još 100 miliona neka bude, dok sam ja ovdje će imati, barem koliko je maksimalno moguće možemo ovdje, ja to zovem ‘otet’, a ne dobiti“, kaže Kvesić, te dodaje kako posljednje dvije, tri godine mostarska bolnica dobija finansiju pomoć od oko 5 miliona eura godišnje od susjedne Hrvatske.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci