“Policija i danas radi kao i prije rata, po sličnom zakonu, ali sada je politika rasturila rad policije. Policija ja sada servis vladajućih struktura. Puno policajaca se dalo u politiku, i sam prijem policajaca u službu je upitan, da li će biti podoban ili sposoban”, kaže za Source bivši policajac Peljto Dedo.

Dedo Peljto sa Alipašinog Polja se školovao za policajca na Vracama. 1977.godine počeo je da radi u policijskoj stanici Stari Grad, a u penziju je otišao 2008.godine kao policajac.

Šta su to policijaci smjeli ranije, a šta nisu?  Kako se radilo prije, a kakav je rad sadašnje policije?  Na ova pitanja, Peljto kaže:

“Ja kada sam radio, mi smo 24 sata bili u kontaktu sa građanima. Danas slabo imamo policiju na trenu. Ja sam u svakom momentu znao kakvo je stanje. Sada nema saradnje sa ljudima”, kaže Peljto.

Navodi kako je  sadašnja policija više otišla u motorna vozila, i kako je previše automobila dato policiji, pa zato ih i nema na terenu. Kaže da ranije nije bilo ovoliko bahatosti na  ulicama.

“Nisu su se smjeli ponašati ovako, mi smo bili policija naroda, a  ne režima, i nas su poštovali. Kad slučajno dignem ruku, auto stane i pita jel ga zaustavljam. Danas pljuju, prijete, psuju. Nema sigurnosti ni policija”, navodi Peljto.

Za kriminalce kaže kako su se sami javljali, nisu ni morali da se aktiviraju mnogo oko toga. Ovakav propust, kao što je sada Sefić pobjegao, prije rata se nije mogao dogoditi.

Poslušajte cijeli razgovor sa bivšim policajcem Dedom Peljtom, o radu policija nekad i sada,  u videu iznad.

KOMENTARI:
Loading...