21.3 C
Bosanska Krupa
Petak, 17 Septembra, 2021

Bivši borci iz BiH zbog spiskova i hapšenja izbjegavaju granicu sa Srbijom

- Oglas-

Musa Adžem, bivši borac Armije Bosne i Hercegovine (BiH) iz Goražda, na istoku te zemlje, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da ne putuje u Srbiju. Razlog je, kako navodi, što se ne osjeća sigurnim da pređe granicu između BiH i susjedne Srbije nakon što je više puta dobio poziv da svjedoči pred istražiteljima o svojoj ratnoj ulozi.

“Ne bih putovao (u Srbiju) ni pod razno. Svako ko je bio u Goraždu i ko se branio, on je potencijalna meta. Svi pozivi koji dođu, sve je to neka osnovana sumnja”, navodi Adžem.

Adžem je tokom rata u Bosni i Hercegovini, između ostalog, bio komandant antidiverzantske jedinice. On navodi da se istražitelji rijetko predstave, a pozive da svjedoči dobijao je iz Goražda i iz obližnjih Kopača.

“Ovdje samo ne zovu novorođenu djecu. Od 2013. pa nadalje preko 3.000 boraca je ispitano u više navrata. Pitaju nas kao da smo mi sami sebe napadali, a i sami sebe branili. Dolazi tu i Kunto i Panto. Kad dođeš, ljudi se ne predstave, onda izvuku zapisnik, pitaju poznajete li ove, poznajete li one, a ja nikad nisam čuo za te neke ljude”, priča Adžem.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u utorak (14. septembar) preporučeno je svim bh. državljanima, koji su na bilo koji način bili uključeni u odbranu BiH u periodu od 1992. do kraja 1995. godine, da do daljnjeg ne putuju u Republiku Srbiju.

“Upozorenje se izdaje zbog rizika od hapšenja i procesuiranja u Republici Srbiji pod optužbama za ratni zločin, a na bazi ranijih slučajeva hapšenja bh. državljana protiv kojih se u BiH ne vode postupci, niti ih pravosudne institucije BiH terete za ratne zločine”, navodi se u saopštenju.

Na graničnom prelazu Uvac, između BiH i Srbije, 12. septembra je uhapšen Edin Vranj, nekadašnji načelnik Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije BiH i bivši šef Odjeljenja za organizovani kriminal BiH.

Njemu je u utorak (14. septembra) sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu, Odjeljenja za ratne zločine, odredio pritvor od 30 dana, kao osumnjičenom za ratni zločin protiv ratnog zarobljeništva u saizvršilaštvu.

Pritvor je određen 14. septembra nakon saslušanja Vranja zbog postojanja opasnosti od bjekstva, navedeno je na sajtu Višeg suda u Beogradu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije je nakon hapšenja Vranja saopštilo da je uhapšen na osnovu raspisane policijske potrage zbog sumnje da je izvršio ratni zločin i nalazi se u pritvorskoj jedinici Odjeljenja za ratne zločine suda u Beogradu.

Tužilaštvo BiH je navelo da je o hapšenju Vranja informirano iz medijskih izvješća, te nije dobilo nikakvu službenu obavijest ili informaciju od nadležnih organa Srbije.

U saopštenju su naveli da je Tužiteljstvo BiH postupalo na temelju prijave dostavljene od nadležnih policijskih organa protiv više osoba, koja se odnosi na navode o ratnim zločinima počinjenim nad žrtvama srpske nacionalnosti u zgradi ZOIL-a u Goraždu 1993. i 1994. godine.

U navedenom predmetu podignuta je optužnica protiv više osoba i suđenje je u toku, dok je u odnosu na prijavljenog Vranja i još nekoliko osoba 26. decembra 2018. godine donesena naredba o neprovođenju istrage, na koju u odnosu na prijavljenog Edina Vranja, nije bio izjavljen prigovor.

“Tužiteljstvo BiH je o svemu navedenom, žurno proslijedilo upit prema Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije, u kojem su zatražene detaljne informacije, te je proslijeđena Naredba o neprovođenju istrage, koja je postala konačna u Bosni i Hercegovini”, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Bosna i Hercegovina i Srbija su 2013. godine potpisaIe Protokol o saradnji u progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida kako pravosuđa dviju susjednih zemalja ne bi vodila paralelne istrage.

Abduselam Sijerčić, predsjednik Udruženja veterana rata, Zelenih beretki i Patriotske lige Goražde, kaže za RSE da spiskovi sa imenima više hiljada bivših boraca Armije BiH, koje Srbija sumnjiči za ratne zločine, postoje od 1998. godine.

“Niko od nas niti ne pomišlja da ide na granicu sa Srbijom, iako ti spiskovi koji postoje nemaju nikakvo obrazloženje zbog čega, ni zašto, ni kako, niti postoje optužnice”, kaže Sijerčić.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci