31.3 C
Bosanska Krupa
Nedjelja, 20 Juna, 2021

Bitka za telekomunikacije: Tegeltijin kum iz afere “Potkivanje” hoće u Vijeće RAK-a

Poslanici iz Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na sjednici 25. maja trebali bi potvrditi imenovanje sedam članova Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije (RAK). Kako saznaje Fokus, upitna je podrška većine u Predstavničkom domu ovoj listi jer su na njoj sporna najmanje dva imena. Riječ je o imenima na pozicijama jedan i šest na listi, Antoniju Beusu i Vladimiru Jurišiću.

Piše: Semira DEGIRMENDŽIĆ

U vezi s imenovanjem Beusa, prema informacijama do kojih je došao Fokus, Udruženje distributera medijskih usluga (UDMU) već je na adrese 42 poslanika u Predstavničkom domu PSBiH uputilo protestno pismo.

U tom pismu iznesene su tvrdnje o tome da je Antonio Beus u sukobu interesa, da je povezan s HDZ-om i općenito da je konkurs proveden nezakonito.

U vezi s imenovanjem Vladimira Jurišića u Vijeće RAK-a još niko nije uputio nikakvo pismo, ali je, kako saznajemo, među poslanicima već prostrujala informacija da se Jurišić našao među sedam najboljih kandidata za imenovanje u Vijeće RAK-a, ponajviše zbog toga što je on kum Milana Tegeltije, bivšeg predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, sadašnjeg savjetnika člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Jurišić je inače sekretar Osnovnog suda u Banjoj Luci, ali je poznat kao „kum Vlado“ iz korupcijske afere „Potkivanje“ ovjekovječene videosnimkom na kojem je zabilježeno da Milan Tegeltija govori Nerminu Aleševiću da je u društvu „kuma Vlade“ i da pred njim sve može govoriti. Neki mediji pisali su da je Tegeltija dok je bio na čelu Osnovnog suda u Banjoj Luci i zaposlio Jurišića u taj sud.

U Sudu BiH u vezi s aferom “Potkivanje” trenutno se sudi Marku Pandži i Nerminu Aleševiću, dok je Jurišić prošle sedmice svjedočio u ovom predmetu. Jurišić je spominjan i u porukama između Pandže i Aleševića kao “Vlado” koji je posredovao u organiziranju njihovog sastanka s Tegeltijom.

Naš izvor koji je želio ostati anoniman tvrdi da je “lansiranje” Tegeltijinog kuma na ovu poziciju završeno zahvaljujući tome što je na čelu parlamentarne komisije koja je provela konkursnu proceduru i sačinjavala listu koju je poslala Vijeću ministara BiH bio Nikola Špirić, delegat SNSD-a u Domu naroda PSBiH.

– Kumstvo s Tegeltijom je bila osnovna referenca da Jurišić, od 14 kandidata koliko ih je odabrala Komisija PSBiH na čelu s Nikolom Špirićem, uđe na listu sedam najbolje rangiranih kandidata i da se preko njega ostvaruju kako Špirićevi privatni interesi u pravosuđu od čijih istraga strahuje, a u kojem Jurišić ima značajan utjecaj, tako i ciljevi SNSD-a u RAK-u koji u toj instituciji već ima svog direktora. Iako Jurišić nije formalni član SNSD-a, zna se da je posrednik Milana Tegeltije u mnogim poslovima i njemu je to u ovakvim slučajevima prednost, ali upućeni znaju da će on ustvari, ako uđe u Vijeće, biti kao da ste „pustili lisicu da čuva kokošinjac“. Za veći dio javnosti nije poznato da je na sličan način Jurišić bio postavljen i za člana Nezavisnog odbora u bivšem sazivu ovog tijela gdje je provodio naloge svojih neformalnih šefova iz SNSD-a, naročito prilikom imenovanja policijskih čelnika agencija na državnom nivou – tvrdi naš sagovornik koji je dobro upućen u procedure kojima je prethodilo sačinjavanje rang-liste.

Misija RAK-a je reguliranje tržišta elektronskih komunikacija i audiovizuelnog sektora u BiH te upravljanje i nadzor nad frekvencijskim spektrom.

Vijeće RAK-a veoma je bitan organ jer bira direktora RAK-a kojeg kasnije potvrđuje Vijeće ministara, odlučuje o strateškim pitanjima u Agenciji kao što je usvajanje višemilionskog budžeta, usvaja kodeks rada i pravila za emitiranje i telekomunikacije i ima funkciju apelacionog tijela za odluke koje donosi generalni direktor. S obzirom na to da SNSD na čelu RAK-a već ima Draška Milinovića koji je uprkos svim kontroverzama koje se vežu za njega izabran prošle godine na čelo Agencije, što više članova u Vijeću RAK-a koji su na liniji djelovanja stranke Milorada Dodika omogućit će apsolutnu i maksimalnu kontrolu SNSD-a u oblasti regulacije rada telekomunikacija i medija u BiH.

Pokušali smo kontaktirati Vladimira Jurišića da odgovori na tvrdnje naših izvora i da nam pojasni koje su to njegove kompetencije koje su ga kvalificirale za listu najuspješnijih kandidata za članstvo u Vijeću RAK-a, no on nije odgovorio na naše upite.

S druge strane, iz Udruženja distributera medijskih usluga (UDMU) u pismu upućenom parlamentarcima pojasnili su zbog čega Antonio Beus, kao predsjednik Udruge filmske industrije (UFI) iz Kiseljaka, ne može biti i član Vijeća RAK-a i zašto provedeni konkurs smatraju nezakonitim.

– Konkurs zanemaruje zakonsku obavezu utvrđivanja nepostojanja sukoba interesa u bilo kojem imenovanju i po sadržaju i proceduri nije u skladu sa uslovima iz Zakona o komunikacijama i Zakona o ministarskim imenovanjima, imenovanjima Vijeća ministara i drugim imenovanjima BiH. U konkretnom slučaju, postojanje konflikta interesa prvorangiranog na listi potencijalnih članova Vijeća RAK-a Antonija Beusa je očigledno jer je kandidat predsjednik Udruge filmske industrije iz Kiseljaka – UFI, koji od 2016. godine navodno zastupa autore i nosioce autorskih prava pred RAK-om. UFI je u sporu sa skoro svim kablovskim distributerima koji su korisnici dozvola RAK-a. Dakle, ne radi se o teoretskom sukobu interesa, već očiglednom sukobu interesa s obzirom da je kandidat ranije zahtijevao od Vijeća RAK-a da pokrene procedure oduzimanja dozvola svim operaterima na tržištu jer ne žele zaključiti ugovore s UFI-jem i jer je očigledno da bi, ukoliko postane član Vijeća RAK-a, donosio odluke koje se tiču ličnog interesa – navode u pismu iz UDMU-a koje je u posjedu Fokusa.

U pismu Udruženja distributera medijskih usluga parlamentarce upozoravaju i na navodni Beusov politički angažman koji je nespojiv s funkcijom u Vijeću RAK-a.

– Ni u vezi s ovim Komisija nije predvidjela adekvatne uvjete i propustila je ispitati uvjet političke neovisnosti za kandidaturu Vijeća RAK-a – navode između ostalog u pismu, aludirajući na članstvo Antonija Beusa u Pododjelu za medije i informiranje Hrvatskog narodnog sabora, a čijie su članice političke stranke među kojima je i HDZBiH.
Podsjećamo, Beus je prošle godine bio kandidat i za direktora RAK-a. Trenutno je na čelu i Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju koji je Vlada Federacije BiH imenovala u decembru prošle godine.

Na naš upit da se očituje o svim navodima koje je u vezi s njegovim potencijalnim imenovanjem u članstvo Vijeća RAK-a uputilo Udruženja distributera medijskih usluga, Beus je odgovorio da ne vidi ništa sporno u tome da postane član Vijeća RAK-a, te smatra da je upravo zbog svojih kompetencija na udaru UDMT-a.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci