Interresorna radna grupa za Izborni zakona BiH nije mnogo toga konkretnog uradila, iako često zasjedaju, a na pomolu je svojevrsna obmana, upozoravaju stručnjaci, piše novinska agencija Patria.

Lazar Prodanović, član Inetrresorne radne grupe nakon jučerašnjeg zasjedanja kazao je da iako “nije došlo do promjena u sistemu poluotvorenih kandidacijskih listi u okviru kojeg birač može glasati kako za političku partiju tako i kandidata ili više njih unutar jedne liste odlučeno je da se cenzus za osvajanje mandata vezano za lične glasove ostvarene preferencijama sa dosadašnjih pet poveća na čak 30 posto”.

– Došlo je do saglasnosti u smislu Interresorne radne grupe da se to poveća na 30 posto iako mislim da ćemo biti u situaciji da o ovome razmislimo. To bi moglo da bude primjenjivo kada su u pitanju parlamentarni izbori obzirom na visok procenat ličnih glasova, a kada su lokalni izbori u pitanju bojim se da takvo stanje u mnogim lokalnim sredinama bi značilo da liste ne bi bile značajno promijenjene. Umjesto na otvorenim kako je do sada bilo primjenom novog sistema one bi više ličile na zatvorene jer mala je vjerovatnoća da će u nekim lokalnim sredinama kandidati osvojiti 30 posto ličnih glasova – kazao je Prodanović.

No, Almir Terzić, analitičar i dobar poznavalac Izbornog zakona BiH u izjavi za novinsku agenciju Patria upozorava da je riječ o obmani birača.

– Interresorna radna grupa za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH pod krinkom povećanja izbornog cenzusa unutar kandidacijskih listi sa 5 na čak 30 posto de facto je izvršila tihi udar i na drugi način zatvorila kandidacijske liste. Naime, gotovo je nemoguće da će kandidat za kojeg birač bude glasao sistemom preferencije, lično imenom i prezimenom moći dobiti mandat u parlamentima i skupštinama.

Jer, mali je broj kandidata na listama političkih partija koji će moći osigurati 30 posto glasova unutar liste kako bi osvojili mandat. Zbog te nemogućnosti primjenjivat će se liste koje su rednim brojem utvrdile stranke, na osnovu čega će se dodjeljivati mandati. Dakle, glasali za željenog kandidata ili ne u parlamentima i skupštinama će sjediti oni koje odrede stranke. Bilo bi poštenije da su zatvorili kandidacijske liste, a ne na ovaj način ostavili biračima kao mogućnost da biraju koga žele, a stranke će zapravo određivati ko će to zaista biti – naglašava Terzić.

KOMENTARI:
Loading...