15.1 C
Bosanska Krupa
Četvrtak, 17 Juna, 2021

Bila skrivena dugo vremena: Biblija stara pola stoljeća vraćena katolicima Goražda

Jasmin Mujagić iz Goražda, gradu na istoku Bosne i Hercegovine, poklonio je lokalnom Župnom uredu “Sveti Dominik” stari primjerak Biblije. Ovu svetu kršćansku knjigu pronašao je slučajno, prilikom izgradnje kuće. Biblija je stara više od pola stoljeća.

Knjigu je pronašao u skrivenoj krovnoj konstrukciji stambenog objekta u kojem danas živi. Biblija je bila neoštećena, uprkos tome što je kuća bila granatirana tokom rata u BiH, javlja Radio Slobodna Evropa.

“Prije rata kuća je bila samo sazidana i pokrivena, a u njoj niko nije živio. Granata je pogodila u krov, koji je bio privremeno saniran i pronašli smo je na jednoj gredi u potkrovlju. Prva pomisao bila je sačuvati je i predati nekad nekome kome znači i kome pripada”, priča Jasmin Mujagić.

Kako kaže, radi se o prvom izdanju koje je štampano u periodu nakon Drugog svjetskog rata.

“Štampana je 1968. godine. Zbog toga mislim da nije baš obična”, kaže Jasmin za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Jasmin je prije 14 godina kupio kuću u naselju Obarak, koje se jedno vrijeme rata nalazilo na prvoj liniji fronta, pa je veliki broj objekata bio uništen ili oštećen u ratnim dejstvima. Nedovršenu i oštećenu kuću Mujagić je u međuvremenu obnovio, a Bibliju stariju i od njega sačuvao je u svojoj kućnoj biblioteci.

“Sklonio sam je i čuvao sa ostalim knjigama u kući, zaštitio je i od prašine, koliko sam mogao ja sam je sačuvao, pa sam bio i zaboravio na nju. Ne znam ni kako mi je na um palo da iskoristim priliku i da je vratim ljudima kojima i pripada”, priča Jasmin.

Jasmin je Bibliju uručio župniku župe “Sveti Dominik” Josipu Tadiću, koji je porijeklom iz Zavidovića, u srednjoj Bosni. Na službi je u goraždanskoj župi, gradu sa desetak vjernika katolika.

“Biblija je za nas Sveto pismo, Stari i Novi zavjet koji je u njoj sadržan i kad sam pogledao vidio sam da je u pitanju regularni prijevod od našeg bibličara Bonaventure Dude, kojeg crkva priznaje kao dosljedan. Iskreno, do sada baš nisam imao često vidjeti ovako staro izdanje”, kazao je župnik, Josip Tadić.

Župa u Goraždu koja okuplja katolike osnovana je krajem 18. vijeka. U tom periodu je bila izgrađena katolička crkva, koja je srušena 1957. godine.

Sadašnja župa sv. Dominika dobila je dozvolu opštinskih vlasti, a potpisan je i ugovor o kupovini zemljišta za gradnju nove crkve. Nova crkva će biti sagrađena u neposrednoj blizini lokacije gdje je srušena stara katolička crkva iz 1886.godine, u centru grada. U okviru kompleksa budućeg svetišta biće muzej, spomen soba, crkva, trg i svratište.

Župnik župe “Sveti Dominik” u Goraždu, Josip Tadić kaže za Radio Slobodna Evropa kako će u okviru svetišta biti i spomen- soba u kojoj će mjesto naći i biblija koju je sačuvao Jasmin Mujagić.

“U sklopu crkve planiramo izgraditi jednu spomen – sobu u kojoj ćemo te starine, vrijedne stvari koje nam nešto znače, pokušati tu ukomponirati. Biblija je za nas sveto pismo i vidim da se radi o regularnom prijevodu od našeg bibličara Bonaventure Dude, kojeg crkva priznaje kao dosljedan. Iskreno, do sada baš nisam imao često vidjeti ovako staro izdanje. U toj spomen – sobi čuvat ćemo i Bibliju koju nam je Jasmin darivao”, kazao je župnik župe “Sveti Dominik” u Goraždu Josip Tadić.

Svetište će biti izgrađeno u blizini spomen obilježja Drinskim mučenicama.

Drinske mučenice, sestre Berchmana Leidenix iz Austrije, Jula Ivanišević iz Hrvatske, Krizina Bojnc i Antonija Fabjan iz Slovenije, te Hrvatica mađarskog porijekla Marija Bernadeta Banja, zarobili su četnici u samostanu na Palama, kod Sarajeva, u decembru 1941. godine.

Na putu do Goražda, po velikoj hladnoći, najstarija među njima, 76-godišnja sestra Berchmana nije izdržala, a sestre Jula, Krizina, Antonija i Marija zatvorene su u tadašnju kasarnu.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci