Sporazum o sudjelovanju Bosne i Hercegovine u programu zajednica – COSME između Bosne i Hercegovine i Evropske unije u Briselu su potpisali zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović i Elzbieta Bienkowska komesarka za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća u ime Evropske komisije, javlja Anadolu Agency (AA).

Inače, program je namijenjen razvoju poduzetništva malih i srednjih preduzeća sa planiranim ukupnim budžetom od 2,3 milijarde eura u periodu 2014.-2020.

“Bosna i Hercegovina je nakon pregovaranja tokom 2015. i prve polovine ove godine konačno završila sve procedure i danas u Evropskoj komisiji sa komesarom za preduzetništvo, mala i srednja preduzeća i razvoj, potpisala sporazum COSME. Iskoristio sam priliku da kao resorni ministar potpišem ovaj važan dokument koji omogućava malim i srednjim preduzećima u Bosni i Hercegovini da crpe značajna sredstva iz fonda upravo namijenjena preduzetnicima i malim biznisima, odnosno malim i srednjim preduzećima u Bosni i Hercegovini“, rekao je ministar Šarović.

On je naveo da je ukupan fond do 2020. godine negdje oko 2,3 milijarde eura.

“Bosna i Hercegovina može odmah, odnosno preduzetnici mogu odmah da se prijave. Apliciranje je dosta pojednostavljeno. Za 2016. i 2017. godinu obezbijedili smo i kotizaciju, učešće naše zemlje na godišnjem nivou od 330.000 eura i sredstva. Mislim da je ovo zaista dobra vijest za preduzetnike i mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini. Postoje već strukture, odnosno konzorciji i u Sarajevu i u Banjaluci koji čekaju ovaj trenutak, koji će biti jedna vrsta platforme i podrške poduzetnicima, pripremati ih i nastupati prilikom apliciranja. Tako da vjerujem da ćemo ovu jednu zaista lijepu i dobru priliku u opštem interesu za privredu BiH iskoristiti“, dodao je Šarović.

KOMENTARI:
Loading...