8.3 C
Bosanska Krupa
Ponedjeljak, 1 Marta, 2021

BiH traži od SAD podatke o Špirićevoj ulozi u koruptivnim radnjama

Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini (BiH) nadležna ministarstva još uvijek nisu kontaktirala u vezi sa dostavljanjem informacija i dokumenata o uključenosti Nikole Špirića u koruptivne radnje, saopštila je ambasada na upit Radija Slobodna Evropa (RSE).

Nikola Špirić, visoki funkcioner Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH više od dvije godine nalazi se na crnoj listi Vlade SAD zbog sumnje u umiješanost u korupciju.

Upravo zbog toga, Predstavnički dom Parlamenta BiH (jedan od dva parlamenta BiH) je na sjednici 3. februara usvojio inicijativu u kojoj se od nadležnih organa SAD-a traži informacija o korupciji Nikole Špirića.

Tom inicijativom obavezana su dva bh. ministarstva – Ministarstvo pravde i Ministarstvo vanjskih poslova.

Njihov zadatak je da u roku od 10 dana od usvajanja inicijative počnu “proceduru traženja, diplomatskim i drugim prikladnim kanalima, informacija i dokumentacije od nadležnih organa SAD-a da je Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od nje”.

U inicijativi se još navodi da se traže i informacije, kako je navedeno o “ostvarivanju nepropisne koristi tokom obavljanja javnih funkcija i ometanje javnih procesa tokom svog mandata kao člana Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH”.

Ministarstvo inostranih poslova SAD (State Department) je odluku donijelo prema članu 7031 (c) Zakon o državnom, inostranom poslovanju i srodnim programima iz 2018. godine.

Iz Ambasade SAD-a ističu da “kada državni sekretar posjeduje vjerodostojne informacije da je neki zvaničnik bio uključen u značajne koruptivne aktivnosti i/ili značajno kršenje ljudskih prava, Odjeljak 7031(c) nalaže da se taj zvaničnik i članovi njegove neposredne obitelji stave na listu”.

Sankcionisanje prema ovom članu Zakona podrazumijeva zabranu ulaska u SAD, a to se odnosi i na užu porodicu zvaničnika.

“State Department posjeduje vjerodostojne informacije da je gospodin Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od iste, uključujući ostvarivanje nepropisne koristi tokom obavljanja javnih funkcija i ometanje javnih procesa tokom svog mandata kao člana Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Ova se odluka uglavnom temeljila na javno dostupnim informacijama”, piše u odgovoru Ambasade SAD-a u BiH.

Dalje je u odgovoru na upit RSE navedeno kako Ambasada SAD-a “u slučaju gospodina Špirića, vjeruje da su njegove aktivnosti nanijele štetu i interesima Sjedinjenih Američkih Država i građana Bosne i Hercegovine”.

Uprkos ovim informacijama, u septembru 2020. godine, Špirić je imenovan na period od četiri godine za člana parlamentarne Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

“Radi se o izuzetno ozbiljnim informacijama, kako ih je predočila Američka ambasada. Znači, tu se govori o visokoj korupciji”, rekao je za RSE Damir Arnaut, jedan od četiri poslanika Parlamenta BiH koja su pokrenuli inicijativu.

U obrazloženju za pokretanje inicijative, poslanici Kluba Naša stranka- Nezavisni blok koristili su medijske navode Ambasade SAD-a u BiH, kako State Department posjeduje vjerodostojne informacije da je Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju. Oni su još u septembru 2020. godine dostavili inicijativu očekujući reakciju bosanskohercegovačkih vlasti.

“Neshvatljivo je da domaći organi nisu našli za shodno da zatraže, znači, konkretno informacije kako bi onda mogli dalje preduzeti poslove iz svoje nadležnosti”, kaže Arnaut.

To je, nastavlja Aranut, “eksplicitno navedeno u toj inicijativi”, a Parlament tom incijativom traži od nadležnih organa izvršne vlasti u BiH da zatraže informacije zašto je Nikola Špirić na crnoj listi SAD.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci