22.4 C
Bosanska Krupa
Četvrtak, 17 Juna, 2021

BiH privržena unapređenju programa regionalne saradnje

Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić danas je na regionalnom forumu “Inicijativa ministara odbrane zemalja Jugoistočne Evrope (South-Eastern Europe Defense Ministerial-SEDM) naglasio dalju privrženost BiH unapređenju programa regionalnih saradnje.

Istakao je da SEDM predstavlja važnu inicijativu i odličnu osnovu za borbu protiv pandemije ili drugih prirodnih nesreća.

Na sastanku je potvrđena zajednička izjava od svih učesnika: Albanije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Italije, Grčke, Gruzije, Sjeverne Makedonije, Rumunije, Slovenije, Srbije, Turske, Ukrajine te predstavnika RACVIAC centra iz Zagreba, UNDP-ovog Centra za kontrolu malog naoružanja i lakog oružja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi (SEESAC) i komandanta Brigade multinacionalih snaga jugoistične Europe.

Konstatovano je da samo zajedničko djelovanja svih zemalja SEDM doprinosi povećanju sigurnosti u regionu i pružanju neophodne podrške civilnim nivoima vlasti, posebno u okolnostima pandemije COVID-19.

Tokom konferencije su prezentirane aktivnosti i ostvareni učinci u proteklom jednogodišnjem periodu, te razmijenjena viđenja i ideje daljnjih pravaca razvoja inicijative i podizanja vojne saradnje na viši nivo.

Forum je održan putem video-konferencije u formatu zamjenika načelnika štabova oružanih snaga zemalja SEDM-a. Formalni predsjedatelj sastanka je bila delegacija OS R. Hrvatske, dok je predsjedatelj SEDM inicijative i tokom ove godine R. Albanija.

Naredna Konferencija zamjenika načelnika štabova zemalja SEDM-a je planirana u Ljubljani – Slovenija, u junu 2022. godine, saopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci