Zajednički odbor za sukcesiju diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ zasjedaće 20. i 21. oktobra na Brdu kod Kranja povodom prodaje imovine u Bonu, Njujorku, Tokiju i Bernu, od čega BiH očekuje 12 miliona dolara po posljednjoj tržišnoj vrijednosti.

Namjera učesnika skupa iz zemalja nasljednica, odnosno BiH, Srbije, Hrvatske, Makedonije i Slovenije, jeste precizirati i podjelu dvoetažnog stana u Njujorku, koji je Jugoslavija kupila 1975. godine na broju 713 u Park aveniji na Menhetnu, a za koji je svojevremeno, navodno, bio zainteresovan i slavni glumac Džek Nikolson. Navodno, Josip Broz Tito bio je svega dva puta u tom stanu.

Izuzetno vrijedan apartman sa šest spavaćih soba, četiri kupatila i dva manja kupatila, do raspada bivše države koristile su jugoslovenske diplomate u SAD, a zatim Stalna misija UN-a.

Vrijednost tih objekata procijenjena je na 42,7 miliona dolara, od čega BiH pripada 15 odsto, Hrvatskoj 23,5 odsto, Srbiji 35 odsto, ali treba napomenuti da je tu riječ tek o procjeni iz ugovora o pitanju sukcesije iz 2001. godine, ne i o sadašnjoj realnoj vrijednosti na tržištu nekretnina.

BiH je, podsjetimo, do sada u državno vlasništvo uknjižila rezidenciju u Mađarskoj, zgrade ambasada bivše Jugoslavije u Otavi, Oslu i Londonu, dok od Srbije čeka zgradu u glavnom kenijskom gradu Najrobiju, vrijednu 1,6 miliona dolara, i ulazak u ambasadu u Ankari.

“Ambasada BiH u Turskoj je 13. oktobra ove godine dostavila informaciju da je završen proces uknjižbe prava vlasništva BiH na zemljište ukupne površine 2.406 m2 s pripadajućom zgradom, koja zahtijeva rekonstrukciju i sanaciju, a na čemu će se dalje raditi nakon iseljenja Srbije iz objekta”, kaže za “Nezavisne” Adnan Hadžikapetanović, glavni pregovarač za BiH i sekretar Ministarstva vanjskih poslova BiH, koje očekuje izvršenje obaveze Srbije u vezi s plaćanjem zakupa.

Od ukupno 173 nekretnine, do sada su državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije podijeljene 72.

Među najvrednijim objektima, pored rezidencija i ambasada u Njujorku i Tokiju, su zgrada u Briselu od 3,5 miliona dolara, u Stokholmu vrijedna 5,3 miliona, u Švajcarskoj 7,7 miliona…

Ogromna zaostavština nekadašnje države je i u monetarnom zlatu, a BiH je pri raspodjeli rezervi NBJ čuvanih kod Credit Swiss Zurich i Banque de France Paris ustupljeno 38,84 miliona dolara. Zlato vrijedno 225.000 dolara se čuva kod Bank of England i ta raspodjela još nije obavljena, ali se potražuje arhivska građa koja je nastala u radu više od 700 saveznih institucija bivše SFRJ u periodu od 60 do 100 godina i oko 585 miliona dolara sa računa stranih banaka i međunarodnih fondova.

KOMENTARI:
Loading...