15.6 C
Bosanska Krupa
Ponedjeljak, 12 Aprila, 2021

BiH prihvatila dodatne uslove Pfizera za nabavku vakcina

Bosna i Hercegovina je spremna da potpiše ugovore o odšteti i odgovornosti koje je od ove države naknadno tražila kompanija Pfizer, kao uslov da dostavi vakcine protiv korona virusa rezervisane kroz COVAX mehanizam.

Ovo je za Radio Slobodna Evropa (RSE), potvrdio u srijedu, 3. marta, sudionik razgovora sa američkom kompanijom i predstavnicima COVAX-a, mehanizma Svjetske zdravstvene organizacije, koji je želio ostati anoniman (ime i prezime poznato redakciji).

„Međutim, neophodne administrativne procedure mogle bi dodatno usporiti početak dugo očekivane vakcinacije“, ističe sagovornik RSE.

Sastanak predstavnika Bosne i Hercegovine, Pfizera i COVAX mehanizma je održan u utorak, 2.marta, nakon što je zvanično Sarajevo upozorilo da bi zbog kašnjenja vakcina iz COVAX-a, i u slučaju izostanka najavljenih isporuka, Bosna i Hercegovina mogla na sudu zatražiti pravdu.

COVAX mehanizam su oformile Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Globalna alijansa za vakcine (GAVI) i Koalicija za inovacije, pripravnosti na epidemiju (CEPI), a cilj mehanizma je osigurati ravnopravnu raspodjelu vakcina protiv korona virusa širom svijeta.

Ugovor sa COVAX-om za nabavku 153.600 doza cjepiva AstraZeneca i 23.000 doza cjepiva Pfizer-BioNtech, BiH je potpisala u septembru 2020. godine i u tu svrhu su bosanskohercegovački entiteti, Federacija BiH i Republika Srpska, izdvojili više od 10,5 miliona dolara.

Prema posljednjem saopštenju alijanse GAVI, BiH bi do kraja maja, umjesto februara, trebala dobiti 108.000 AstraZeneca i 23.400 Pfizer vakcina, ukoliko se ispoštuju naknadno postavljeni uslovi.

Sugovornik RSE kaže kako će potpisnik dodatnih ugovora biti Ministarstvo civilnih poslova BiH, koje zbog nepostojanja državnog ministarstva zdravstva koordinira proces nabavke vakcina.

„Mi smo potpisnici i ugovora sa GAVI-jem tj. COVAX mehanizmom, što po automatizmu znači da sve proistekle obaveze iz toga potpisujemo mi“, kaže izvor RSE.

U novim zahtjevima, američka kompanija Pfizer zahtijeva od Bosne i Hercegovine uspostavljanje odštetnog fonda, u slučaju odštetnih zahtjeva u građanskim parnicama zbog eventualnih komplikacija uzrokovanih Pfizer-BioNtech vakcinom. Koliko će novca biti potrebno izdvojiti u odštetni fond, još uvijek nije poznato.

„Ostaju neki detalji koji se moraju naknadno definisati na tu temu, tako da je rano prejudicirati“, kaže sugovornik RSE, dodajući kako je moguće da će biti potrebno uraditi i određene zakonske promjene kako bi se postupak zaključio.

„Sve je moguće. Pfizer je jučer (2. marta) predstavio uslove sa njihove strane, GAVI također. To su ti obavezujući ugovori o obeštećenju, kao i amandman na osnovni ugovor, ali je BiH rekla svoje uslove koje ima, posebno proizvođačima, jer se mi moramo kretati u okviru Zakona o medicinskim lijekovima i sredstvima“, kaže ovaj zvaničnik.

On dodaje kako bez obzira na to što je dokument obavezujući, BiH mora ispoštovati svoje zakonske procedure.

„Ne možemo mi na silu, tek tako, bez obzira bio dokument obavezujući ili ne. Dokument se mora dobro proučiti“, navodi sugovornik RSE.

S obzirom da BiH nema državno ministarstvo zdravstva, Ministarstvo civilnih poslova BiH koordinira nabavku vakcina za dva bosanskohercegovačka entiteta.

Za nabavku vakcina preko COVAX mehanizma Federacija BiH je nakon kašnjenja krajem decembra 2020. godine uplatila oko šest miliona eura, dok je Republika Srpska u u tu svrhu izdvojila oko 4,5 miliona eura.

I u novoformirani fond bi se sredstva trebala uplaćivati u podjednakom omjeru, navodi naš sagovornik.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci