Pravosuđe Bosne i Hercegovine će biti neefikasno u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala i terorizma, sve dok na funkcije ne budu imenovane osobe visokog ličnog integriteta i profesionalnosti, spremne da se suoče sa svim izazovima, prenosi novinska agencija Patria saopćenje Centra za sigurnosne studije koje potpisuje generalni sekretar Denis Hadžović.

-Da je vrijeme za učinkovite reforme upozorava i Evropska unija. Rezolucija koju priprema Evropski parlament u fokus djelovanja stavlja borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, te ukazuje na zabrinjavajuću neefikasnost bh. pravosuđa.

Neučinkovitost pravosudnog sistema dostigla je nivo koji s pravom brine i novu vlast, a kod građana jača osjećaj nesigurnosti. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je u više intervjua izrazio zabrinutost visokim procentom oslobađajućih presuda. Prema njegovom mišljenju ili se hapšenja vrše bez čvrstih dokaza, ili pravosuđe ne radi svoj posao kako treba, ili oboje.

Istraživanja Centra za sigurnosne studije pokazuju da građani najmanje vjeruju pravosuđu kada se radi o subjektima zaduženim za borbu protiv korupcije.

Bez hrabrih i kompetentnih nosilaca pravosudnih Strategija za reformu sektora pravde (2014 – 2018) će biti samo formalna i donijet će vrlo malo koristi građanima BiH, radi kojih se i provodi, poručuju iz Centra za sigurnosne studije.

KOMENTARI:
Loading...