18.2 C
Bosanska Krupa
Nedjelja | 26. Juna 2022.

BiH druga u regiji po kineskim ulaganjima: “Prate ih netransparentnost i koruptivne radnje”

- Oglas-

Ekonomska nerazvijenost i smanjeni demokratski kapaciteti, kao i rezervisanost i nedovoljno prisustvo Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država omogućili su Kini da se pozicionira kao važan faktor na Zapadnom Balkanu, piše Radio Slobodna Evropa.

To je ocijenjeno na predstavljanju studije Digitalnog forenzičkog centra (DFC) o kineskom prisustvu i uticaju u regionu.

U analizi se konstatuje da Balkan predstavlja odskočnu dasku i most za kinesko uspostavljanje značajnijeg ekonomskog prisustva u Evropi.

Naglašava se da je najsnažniji uticaj Kine vidljiv u Srbiji, a da je Crna Gora jedna od osam najugroženijih zemalja kineskim prisustvom.

Kina je snažno krenula sa investiranjem u Sjevernoj Makedoniji, ali nije uspjela da zadrži značajniji uticaj.

U Bosni i Hercegovini, odnosno Republici Srpskoj, prisutan je veliki broj kineskih investicija u infrastrukturu.

Jedina država regiona koja bilježi pad kineskih investicija je Albanija.

Prema podacima navedenim u studiji, više od polovine investicija kineskih kompanija u Evropi, zapravo su stacionirane u državama Zapadnog Balkana.

Uticaj ruske invazije na Ukrajinu

Ipak, u analizi DFC se precizira da je kinesko djelovanje u regionu Zapadnog Balkana otežano nakon ruske invazije na Ukrajinu, jer je taj rat ujedinio zemlje EU i ojačao njihovo partnerstvo sa SAD.

To će, smatraju, uz saradnju sa NATO, otežati Kini da ostvari dugoročne ciljeve u Evropi.

Dugogodišnja ambasadorka Crne Gore Milica Pejanović Đurišić iz Atlantskog saveza Crne Gore ocjenila je da je agresija Rusije na Ukrajinu testirala jačinu i ograničenja kinesko-ruskog partnerstva:

“Iako se obje države protive međunarodnom poretku, Peking se zalaže za izmijenjen ali stabilan sistem, dok zvanična Moskva insistira na njegovom agresivnom rušenju.”

Otpravnik poslova američke ambasade u Crnoj Gori Kris Karber ocijenio je da Kini odgovara nestabilnost u svijetu, u cilju promjene međunarodnog poretka.

“Kina je jedina zemlja koja ima namjeru da preoblikuje međunarodni poredak i sve jaču ekonomsku, diplomatsku, vojnu i tehnološku moć da to učini”, kazao je Kaber.

Od kineskih investicija u Crnu Goru istakao je izgradnju prve dionice autoputa Bar-Boljare i ekološku rekonstrukciju termoelektrane Pljevlja.

“S obzirom na to da Crna Gora nastoji da privuče strane investicije, moramo imati na umu da će njena otvorena investiciona klima, ekonomska osjetljivost na vanjske šokove i veliki dug prema Kini predstavljati značajne rizike”, rekao je Karber.

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci