Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika Evropske unije (EUSR) u BiH pozdravili su usvajanje Prijedloga okvirnog sporazuma za sredstva EU. Nakon jučerašnje sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine portparol Delegacije …

… EU i EUSR-a Andy McGuffie izjavio je da te institucije pozdravljaju utvrđivanje Prijedloga okvirnog sporazuma od strane Vijeća ministara, koji otvara put za uspostavljanje pravnog osnova za BiH radi korištenja pretpristupnih fondova EU (IPA II).

Dodao je da će, po sadašnjem stanju, Bosna i Hercegovina dobiti sredstva u ukupnom iznosu 200 miliona eura za period od 2014. do 2017., uz mogućnost stavljanja dodatnih sredstava na raspolaganje ukoliko u BiH bude usaglašeno još sektorskih strategija za cijelu zemlju.

– Radujemo se brzom završetku procesa koji je u toku u bh. institucijama u vezi Prijedloga okvirnog sporazuma, što bi nam prvenstveno omogućilo mobiliziranje značajnog iznosa sredstava EU, koja se izdvajaju za BiH kao podrška daljnjem oporavku od poplava – rekao je McGuffie.

Naglasio je da bi upravo poduzimanje tog koraka bilo primjereno i blagovremeno, posebno imajući u vidu da je prošlo skoro godinu dana od katastrofalnih poplava u maju 2014., saopćeno je iz Delegacija EU u BiH.

KOMENTARI:
Loading...