5.5 C
Bosanska Krupa
Nedjelja, 7 Marta, 2021

Bh. parlamentarci traže potpisivanje više sporazuma o readmisiji

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržala je inicijativu poslanika HDZ-a u Predstavničkom domu Predraga Kožula kojom se traži pokretanje procedura za potpisivanje sporazuma o readmisiji sa zemljama iz kojih dolazi najveći broj migranata u BiH.

Inicijativom je zaduženo Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo vanjskih poslova BiH da hitno pokrenu procedure i preduzmu sve potrebne aktivnosti kako bi došlo do potpisivanja sporazuma o readmisiji s Afganistanom, Irakom, Bangladešom, Iranom, Egiptom, Tunisom, Alžirom i Marokom.

Također, Vijeće ministara BiH zaduženo je da o preduzetim aktivnostima i njihovim učincima izvijesti Predstavnički dom PSBiH najkasnije 90 dana od usvajanja inicijative.

Uz ovu inicijativu, Zajednička komisija usvojila je i zaključak kojim od Ministarstva sigurnosti traži informacija o trenutnim aktivnostima koje se vode sa svim zemljama s kojima je Bosna i Hercegovina u pregovorima oko potpisivanja sporazuma o readmisiji.

Zajednička komisija nije podržala Izvještaj o radu Nezavisnog odbora PSBiH kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH za 2020. godinu, ali je usvojen Plan rada tog odbora za 2021. godinu, saopćio je Sektor za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Autor: Fena

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci