U današnjem svijetu, punom stresa i frustracija, uzimanje antidepresiva već je odavno postalo društveno prihvatljivo, a potreba za lijekovima ove vrste velikim dijelom rezultat je i dobro osmišljene kampanje farmaceutske industrije.

Osim za antidepresivima, sve se češće poseže i za psihoaktivnim supstancama, koje su najlakši put do “boljeg raspoloženja” i uz pomoć kojih se dolazi u stanje euforije.

Borba s nervozom i depresijom sve je učestalija u životu modernog čovjeka, zbog čega su ovakvi proizvodi dočekani s oduševljenjem.

Svjetski trend

Neuropsihijatar Slobodan Loga ističe da je korištenje antidepresiva u BiH svakako u porastu te da se ni za jednog pacijenta ne može reći da je u takvom stanju da mu, prije svega, psihoterapija nije potrebna.

– Činjenice pokazuju da je, kako u svijetu, tako i kod nas, u porastu potrošnja antidepresiva, što pripisujemo stilu i nedaćama života, koje doprinose tome da se kod pojedinaca razvije depresija. Antidepresivi su u takvim situacijama neizbježni – govori Loga.

Psihijatar Abdulah Kučukalić pojašnjava da je ovaj svjetski trend odavno zastupljen i kod nas, ali da mladi ljudi podjednako posežu i za psihoaktivnim supstancama, koje uzimaju isključivo na svoju ruku.

– Mladi se tako dovode u stanja bolje koncentracije i raspoloženja, što im, ujedno, omogućava da cijelu noć provedu u plesu, zabavi i igri, a da pri tome ni najmanje ne osjećaju umor. Naša omladina to koristi i bez obzira na to što su zabranjeni, a takvi lijekovi se bez problema mogu nabaviti na crnom tržištu – pojašnjava Kučukalić.

Naglašava da svako ko se odluči na takav korak, treba imati na umu da takvi lijekovi, osim što postižu efikasnost, za pacijenta mogu biti fatalni.

– Pod utjecajem takvih supstanci, naša omladina se ponaša mimo svojih psihofizičkih sposobnosti radi postizanja veće efikasnosti u određenim situacijama – kaže Kučukalić.

U ljetnim mjesecima bilježe se brojni pokušaji da se antidepresivi, lijekovi za smirenje, ali i psihoaktivne supstance, prenesu preko granice. Kako su nam kazali iz Granične policije BiH, zabilježeno je više ovakvih slučajeva.

Adekvatne kazne 

– Najviše ih je tokom ljeta, kada je povećan broj turista. Antidepresivi, ali i lijekovi za smirenje, poput “leksilijuma” i “apaurina”, mogu se prenijeti isključivo uz ljekarski recept – kazali su nam iz Granične policije.

Naglašavaju da za ilegalno prenošenje zabranjenih tableta postoje adekvatne kazne.

– Kazne se provode prema Zakonu o suzbijanju i zloupotrebi opojnih droga, a iznose skoro 300 maraka. Preduga je lista neprijavljenih slučajeva – navode oni.

KOMENTARI:
Loading...