14.2 C
Bosanska Krupa
Četvrtak, 17 Juna, 2021

Bh. diplomat Saša Milanović zamjenik predsjedavajućeg na Generalnoj skupštini UN-a

Kandidat Bosne i Hercegovine, prvi sekretar u Stalnoj misiji BiH pri Ujedinjenim nacijama u New Yorku Saša Milanović izabran za zamjenika predsjedavajućeg Prvog komiteta za 76. zasjedanje Generalne skupštine UN-a.

Izbori za predsjednika i 16 zamjenika predsjednika 76. zasjedanja Generalne skupštine UN-a, kao i izbori za članove biroa šest glavnih komiteta Generalne skupštine UN-a za 76. zasjedanje, održani su u sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku.

Mjesto predsjednika 76. zasjedanja pripada Azijsko-pacifičkoj grupi zemalja, te je tajnim glasanjem u prvom krugu sa osvojenih 143 glasa izabran kandidat Maldiva, ambasador Abdulla Shahid.

Novo rukovodstvo Generalne skupštine Ujedinjenih nacija će preuzeti svoje dužnosti s početkom 76. zasjedanja Generalne skupštine u septembru 2021. godine, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Prvi komitet Generalne skupštine UN-a se bavi razoružanjem, globalnim izazovima i prijetnjama miru koji utječu na međunarodnu zajednicu i traži rješenja za izazove u međunarodnom sigurnosnom režimu.

Razmatra sva pitanja razoružanja i međunarodne sigurnosti u okviru Povelje UN-a ili koja se odnose na ovlasti i funkcije bilo kojeg drugog organa Ujedinjenih nacija, opća načela saradnje u održavanju međunarodnog mira i sigurnosti, kao i principe koji reguliraju razoružanje i regulaciju naoružanja, promociju zajedničkih aranžmana i mjera usmjerenih na jačanje stabilnosti kroz niži nivo naoružanja.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci