Iako su radne grupe entitetskih zavoda za statistiku radile čitav vikend i danas na usaglašavanju stavova oko jedinstvene metodologije obrade podataka popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini čini se da dogovor još uvijek nije blizu, javlja novinar Nezavisnih novina.
Radmila Čičković, direktor Zavoda za statistiku RS rekla je novinarima prije sastanka da ovaj Zavod i dalje insistira da u konačnu ocjenu rezidentnog stanovnika u BiH mora ući i pitanje 40, koje pokazuje da li neko radi ili se školuje u BiH. Ona je rekla da RS neće odustati od ovog pitanja, te da su zahtjevi iz RS u skladu sa zakonom.

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova u Vijeću ministara BiH izrazio je nadu da će dogovor ipak biti postignut. Upitan da kaže šta ako dogovora ne bude, a sutra je krajnji rok da se utvrdi jedinstvena metodologija obrade podataka popisa, on je rekao da će tada morati da reaguje Agencija za statistiku BiH jer je ona i provodila popis stanovništva.

Na pitanje da li je to u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva Osmanović je rekao da Zakon jasno kaže da Agencija za statistiku sarađuje sa entitetskim zavodima da uvažava njihovo mišljenje ali da je odluka na Agenciji. Emir Kremić, direktor Zavoda za statistiku FBiH kazao je da su radne grupe vrijedno radile te da se ovdje ne radi na usaglašavanju stavova nego je u pitanje poštivanje zakona.

KOMENTARI:
Loading...