34.8 C
Bosanska Krupa
Petak, 30 Jula, 2021

Bevanda: HDZ BiH ničim nije uslovio formiranje vlasti

- Oglas-

Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora izjavio je u ponedjeljak kako je potrebno što prije formirati Vijeće ministara i krenuti rješavati važna pitanja kojih je svakim danom sve više, ocijenivši kako ovakvo stanje zaustavlja reforme i prilike da BiH ostvari napredak u približavanju Evropskoj uniji.

– Vrijeme je da se prestane s optužbama i prebacivanjem krivice jednih na druge i da konačno uradimo ono što je zakonska obveza i za što su nam birači dali glas – naglasio je Bevanda, saopćio je Ured za informiranje HDZ-a BiH.

Po njegovim riječima, mnogi projekti su u zastoju jer nije formirana vlast na nivou BiH.

– Čekamo ratificiranje niza ugovora kako bi sredstva iz kreditnih aranžmana bila operativna. Ako se budemo držali svako svojih zahtjeva i na neki način političkih ucjenjivanja na gubitku će biti svi u BiH – poručio je ministar finansija i trezora.

U BiH je važno raditi više i jače na vraćanju povjerenja među narodima, što je i obveza političkih predstavnika svih naroda.

Nužan je dogovor svih strana te postavljanje realnih ciljeva koji će biti što prije i provedivi, upozorio je Bevanda.

Imajući u vidu naša nastojanja, istaknuo je ministar, bilo bi dobro da sastanak HDZ BiH i SDA koji je zakazan za idući ponedjeljak, 28. oktobra, bude ujedno i završna faza u dogovorima oko formiranje vlasti kako bi država normalno funkcionirala i pomogla prije svega žiteljima u rješavanju njihovih životnih pitanja.

– HDZ BiH ničim nije uslovio formiranje vlasti, osim poštivanjem Ustava i zakona, ali smo uvijek otvoreni u svojom kritikama zbog nedorečenosti i manjkavosti Izbornog zakona BiH i nedostatka volje da se kreiraju nova rješenja kojim će se poštivati potrebe svih naroda u BiH. Nadam se da će se ovom pitanju posvetiti pažnja ne samo na ovom stranačkom sastanku nego uopće u političkom životu BiH – zaključio je Bevanda.

قالب وردپرس

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci