35.7 C
Bosanska Krupa
Srijeda, 23 Juna, 2021

Bakalar: Ustupit ćemo svu traženu dokumentaciju Tužilaštvu BiH, ništa ne krijemo

Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije BiH kazao je za Fokus da je CIK dobio zahtjev od Tužilaštva BiH da se izvrši uvid u određenu dokumentaciju u vezi s brojanjem glasova u Glavnom centru za brojanje, a koji su pristigli putem pošte za jednu izbornu jedinicu u entitetu Republika Srpska na prošlogodišnjim lokalnim izborima u BiH.

S. DEGIRMENDŽIĆ

Predsjednik CIK-a kaže da je prema njegovim saznanjima krivičnu prijavu protiv CIK-a podnio Hrvatski narodni sabor, te naglašava da će CIK ustupiti traženu dokumentaciju .

Bakalar ističe i da je nezadovoljstvo određenih političkih stranaka u vezi s prebrojavanjem glasova u ovom istom slučaju već problematizirano u onoj fazi izbornog procesa kada su se mogli žaliti na rezultate izbora, a koje je Sud BiH odbio.

– Želim reći da CIK aktivno surađuje sa svim tužiteljstvima i po nekim saznanjiam koja smo mi dostavili tužiteljstvima za ono što smo mi smatrali kaznenim djelom i naravno u ovim situacijama kad neko smatra da smo mi počinili neko kazneno djelo. U ovom slučaju radi se o nečemu što je već problematizirano u izbornom procesu u fazi prebrojavanja glasova kada su određeni politički subjekti bili nezadovoljni rezultatima koji su utvrđeni, pa zatim potvrđeni. Njima je nedostajao određen broj glasova da osvoje mandate u skupštinama općina ili gradova i to je već problematizirano, upućene su žalbe i Sud BiH je sve te žalbe odbio. Sad se isto sve to problematizira kroz neke kaznene prijave. Mi ćemo ustupiti svu dokumentaciju koju imamo, ništa ne krijemo . Imamo sve potkrijepljeno dokazima i potvrđeno odlukama Suda BiH. Neka ljudi rade svoj posao- kaže Bakalar.

Predsjednik CIK-a BiH Željko Bakalar pojasnio je za Fokus da će CIK na zahtjev Tužilaštva BiH dati kopije traženih dokumenata, jer je u ovom slučaju riječ o predistražnim radnjama koje se provode bez sudske naredbe i na osnovu dopisa postupajuće tužiteljice, te da će zbog toga originali ostati u Komisiji.

Inače, kako saznaje Fokus iza prijave Tužilaštvu BiH stoje hrvatske stranke iz Teslića kojima je nedostajalo manje od 20 glasova kako bi dobili mandat u tamošnjem općinskom vijeću, te smatraju da taj mandat nisu dobili zbog navodnih malverzacija prilikom brojanja glasova iz inozemstva.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci