Dita je trenutno solventna, ali pokretanje parovoda je od ključnog značaja kako bi počela proizvodnja praškastog deterdženta Arixa, istakao je u razgovoru za Klix.ba Almir Bajrić, ekonomista u Diti i zamjenik stečajnog upravnika.

Ova firma, koja je godinama bila u finansijskoj dubiozi, u proteklim se mjesecima znatno oporavlja zahvaljujući svojim radnicima, njih 69, ali i vjernim potrošačima koji su iznova počeli kupovati proizvode Dite.

“Posebno se moramo zahvaliti i tržnim centrima koji su nam zaista mnogo pomogli. Nadamo se da će to i nastaviti. Nama je trenutno najbitnija svijest naših potrošača, jer bez njih nećemo moći ni mi, niti privreda BiH”, kaže Bajrić za Klix.ba.

Dita je za tri i po mjeseca proizvodnje imala promet od preko milion KM. Od toga je ovo preduzeće uspjelo servisirati sve obaveze i isplatiti tri redovne plate radnicima.

“Prodaja je malo opala u proteklom periodu, s obzirom na činjenicu da je period obrta ovih proizvoda blizu 60 dana”, pojašnjava Bajrić.

Rukovodstvo Dite ovih dana pregovara i o izvozu deterdženta na Kosovo.

“U ovom trenutku nam je posebno važan parovod i njegovo osposobljavanje. Od toga zavisi i ovaj tečni program. Ljeti smo mogli bez parovoda jer je temperatura normalna za sirovine. Sada dolazi zima i hitno nam treba parovod. Važno je to i radi proizvodnje praškastog deterdženta Arixa, kako bi doživio staru slavu. Mislim da s praškastim i tečnim deterdžentom možemo opstati i zadržati ovaj broj radnika”, rekao je Bajrić.

Napominje da se od Elektroprivrede očekuje da osposobi parovod. Potrebna investicija je 150.000 KM.

“Ovih dana bismo trebali dogovoriti sve detalje i krenuti u realizaciju”, dodao je Bajrić.

KOMENTARI:
Loading...