28.6 C
Bosanska Krupa
Subota | 25. Juna 2022.

Arnautović: Zbog nedostatka sredstava poništavamo radnje koje smo na vrijeme započeli

- Oglas-

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici donijela Odluku o uvođenju prekovremenog rada, rada u neradne dane i noćnog rada uposlenika CIK-a.

Kako je rečeno, nakon donošenja Odluke o raspisivanju izbora pojavila se potreba za dodatnim angažovanjem, dodatnim radom zaposlenika u CIK-u, mimo redovnog radnog vremena.

Odlukom je definirano da se prekovremeni rad uvodi od 21. maja do 29. maja ove godine. Prekovremeni rad bi trajao do 10 sati sedmično ili duže uz pristanak uposlenika.

Predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović je kazao da ovu odluku nevoljko donose, pojašnjavajući da se radi o situaciji u kojoj su „primorani da ovu malu zajednicu koju imamo u Sekretarijatu CIK-a ‘natjeramo’ da prekovremeno rade“.

– Kad ima potrebe, kad je povećan obim posla, to nije sporno. Međutim, ovo nije uobičajena situacija i nije situacija koja je bila u prethodnim izbornim ciklusima. Radi se o nedostatku budžeta, o nedostatku sredstava da postupimo onako kako smo inače postupali u prethodnim izbornim ciklusima, a to je da angažiramo mlade ljude sa biroa, nezaposlene, studente putem javnog oglasa i da rade povremene i privremene poslove po ugovoru o djelu, koji se javljaju isključivo u izbornoj godini, u izbornom procesu – pojasnio je Arnautović.

Dodao je da sada, zbog toga što nemaju osiguran budžet, ovo je jedna od mjera na koju su promorani, da anagažiraju ljude da rade duže od punog radnog vremena, prekovremeno, kako bi ispoštovali drugu zakonsku obavezu, a to je rokovnik radnji, da mogu do zakonom određenog roka završiti proces provjere potpisa podrške političkim subjektima i nezavisnim kandidatima.

– To je izvor odakle kreće sva naredna aktivnost. Ako sada propustimo određene situacije kao što su potpisi mrtvih, potpisi onih kojih nisu u Centralnom biračnom spisku, ili koji nemaju zakonske uvjete da daju podršku političkim strankama, ili dupli potpisi podrške, sve ostale aktivnosti će biti ‘kontaminirane’ u izbornom procesu. Zato je jako važno da na ovom prvom koraku priđemo apsolutno posvećeni toj aktivnosti, da provjerimo potpise podrške. Zato nam je sada potrebno da uduplamo ili pojačamo radno vrijeme – pojasnio je predsjednik CIK-a BiH.

Arnautović je onima koji kažu „samo vi radite svoj posao, bit će para“ poručio da su im pare trebale jučer, kako bi sklopili ugovore s mladim ljudima, studentima, nezaposlenima i kako bi ih angažirali za ovaj posao.

– Pošto nemamo para, mi sad moramo ljude angažirati da mimo svojih osam sati još rade po četiri – pet sati, deset sati u CIK-u, kako bi izvršili zakonom propisanu obavezu – naveo je Arnautović.

Istaknuo je kako se postavlja ključno pitanje je li zakon u ovoj državi jednak za sve?

– Je li neko može da se ponaša nezakonito, da kaže „mene to ne interesuje“, iako je izričita odredba da moraš u roku od 15 dana osigurati sredstva. Mi smo počeli graditi tu kulu koja se zove izborni proces i već na startu, u temeljima, moramo neke stvari rušiti i vraćati na početne pozicije – kazao je Arnautović, te dodao da su se već suočili s prvim problemom.

Članica CIK-a BiH Vanja Bjelica Prutina je također istaknula da im je novac za provođenje izbora bio potreban jučer.

Po njenim riječima, ne insistira CIK BiH na nekom datumu, CIK insistira na poštovanju zakonske norme, a zakonska norma određuje datum.

– Ne može niko nama reći kad je potreban novac za provođenje izbora, jer je to propisano Izbornim zakonom BiH – kazala je Bjelica-Prutina, te apelirala da se ispoštuje zakon i da se CIK-u osiguraju sredstva, da se ne dovode u sitauciju da iscrpljuju ljude „koji rade do iznemoglosti“.

Član CIK-a Željko Bakalar napomenuo je da je danas posljednji dan da se osiguraju, sukladno Izbornom zakonu BiH, sredstva za provedbu izbora.

– Ne ulazeći u bilo kakve kalkulacije kakav će biti tekst Izbornog zakona na dan raspisivanja izbora, potreba za finansijskim sredstvima za organizaciju i provedbu izbora je nešto što je nužnost – naveo je on.

Istaknuo je da ocjene koje su donesene od donositelja odluka, nakon neuspjele sjednice Vijeća ministara BiH, „apsolutno ne stoje“.

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci