U Bosni i Hercegovini ne postoji zakonski okvir koji bi regulirao isticanje tuđih zastava na javnim mjestima širom zemlje, piše novinska agencija Patria.

– Zakonom o zastavi BiH nije propisano gdje i u kojim prilikama se na teritoriji BiH ističe zastava stranih država, niti je to propisano nekim drugim zakonom na nivou BiH – kažu iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ovaj poražavajući odgovor dobio je poslanik SDP-a u Državnom parlamentu Saša Magazinović koji je pitao „kada i gdje je dozvoljeno isticanje zastava, grbova i simbola drugih država na teritoriji BiH i koji pravni akti to reguliraju“.

– Zaista sam iznenađen ovakvim odgovorom. U praksi ovo znači da bilo ko sada može izvisiti na jarbol zastavu neke strane zemlje i da to prođe, jer nema zakona koji to onemogućava – kaže Magazinović za Patriju.

Bosna i Hercegovina ima Zakon o zastavi koji precizira službeno isticanje zastave na nivou države Bosne i Hercegovine u kojem stoji da se zastava ističe na svim zgradama Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Vijeća ministara i njegova tri ministarstva, Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Stalnog komiteta za vojna pitanja, Komisije za ljudska prava, Centralne banke i Stalne izborne komisije, kao i na bilo kojoj drugoj zgradi institucija BiH kojim upravljaju zajedničke institucije ili koja je odgovorna zajedničkim institucijama.

No, nerijetko smo suočeni da čak i zvaničnici BiH osim zastave ističu i zastave ili grbove drugih zemalja. Tako, Dragan Čović, član Predsjedništva BiH često u javnim istupima uz državnu ističe i neustavnu zastavu tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne. Širom Hercegovine na stubovima javne električne rasvjete nalaze se zastave Hrvatske ili tzv. Herceg-Bosne. S druge strane u Republici Srpskoj izvješene su zastave Srbije, ali u ovom trenutku to je nažalost legalno.

Ovakvi primjeri su nezabilježeni u drugim zemljama Evrope i svijeta. Ne možete tek tako mahati zastavama tuđih zemalja, što često na svojoj koži osjete učenici na ekskurzijama. Tako su u Grčkoj policajci bh. učenicima zabranili da šetaju ulicama Atine ogrnuti zastavama BiH. Slično je i u zemljama regiona.

Ostalo je upamćeno da su Slovenci na granici kaznili veliki broj hrvatskih navijača, koji su išli na utakmicu njihovog tima u vrijeme održavanja nogometnog Evropskog prvenstva. Te 2008. godine put Austrije išlo je 60.000 Hrvata. Slovenska policija kažnjavala je one koji su na automobilima istakli hrvatsku zastavu s čak 200 eura jer se isticanje stranih zastava dopušta samo službenim izaslanstvima.

KOMENTARI:
Loading...