S obzirom na povećanu frekvenciju putnika i prijevoznih sredstava tokom turističke sezone na graničnim prijelazima Bosne i Hercegovine a u cilju smanjenja vremena zadržavanja i omogućavanja nesmetanog prelaska državne granice, Granična policija BiH apelira da prije namjeravanog putovanja u inostranstvo građani provjere validnost putnih isprava, saopćeno je iz GP BiH, prenosi novinska agencija Patria.

Preporučujemo da provjere rok važenja putnih isprava i da ne koriste putne isprave koje su nadležnom organu prethodno prijavljene kao izgubljene ili ukradene.

U vezi s navedenim ističemo da je Granična policija BiH u periodu od 1.1.2015. do 22.6.2016. privremeno oduzela 361 bh. dokument za koji je prilikom graničnih provjera utvrđeno da nisu validni za prelazak državne granice.

Radi se o dokumentima koji su u raspoloživim bazama podataka IDDEEA, INTERPOL-a i policijskih agencija u BiH oglašeni kao nevažeći/poništeni, izgubljeni/ukradeni ili dokumenti za kojima su raspisane potrage.

Kada je riječ o vrsti dokumenata, oduzeto je 180 pasoša i 179 ličnih karti. U istom periodu otkriveno je 986 dokumenata koje potražuje Interpol. Najveći broj oduzetih ličnih dokumenata je državljana Hrvatske (556), Njemačke (146), Slovenije (51), Austrije (34), Španije (34), Poljske (30), Švicarske (23), Crne Gore (12), Srbije (11), Italije (11) i Holandije (10). Ostali oduzeti dokumenti su državljana Andore, Australije, Belgije, Češke, Danske, Finske, Francuske, Indije, Irske, Kipra, Latvije, Rumunije, Portugala, Slovačke, Velike Britanije i SAD-a.

KOMENTARI:
Loading...