19.7 C
Bosanska Krupa
Srijeda, 23 Juna, 2021

Antonio Beus: Udruženje filmskih radnika u BiH izgubilo dozvolu jer je lagalo

Antonio Beus, predsjednik Udruženja filmske industrije BiH (UFI), oglasio se otvorenim pismom i komentarisao dosadašnje navode oko njegovog imenovanja kao člana u Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).

Njegovo pismo prenosimo u cjelosti.

Poštovane kolege, uvaženi potpisnici pisma,

Bez namjere da polemiziram s dijelom filmske zajednice, dužan sam, istine radi, prokomentiratî navode iz predmetnog pisma.

Prije svega, zar Vama, kao intelektualcima, ne zvuči malo glupo tvrdnja da ću s pozîcije člana Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), reketariti kabel operatere da izmiruju svoje obveze spram autora i nositelja autorskog prava. Kažem glupo, jer ta optužba dolazi od strane grupe autora koji su očito dobro potegli svoj utjecaj da ubijede veći broj članova UFR da stanu iza njihovog zahtjeva.

Bez obzira na to što je veći prihod isključivo i primarno u interesu autora î nositelja prava. A sada idemo redom.

Sudske presude:

Ne postoje sudske presude u kojim je naloženo Institutu za Intelektualno vlasništvo da ponovi postupak dodjele dozvole.

Gubitak dozvole:

UFR je izgubio dozvolu, izmedu ostaloga, jer je prilikom aplikacije dostavio lažne podatke o tome šta i koga zastupa. Zamolîte svog direktora stručne službe da Varn pokaže kupus od aplikacije UFR-a za dozvolu. Ako nema, mogu Varn ga predočiti.

U našoj aplikaciji, mislim na UFI, mi smo dokazali da možemo u prvoj godini osigurati oko S milijuna KM prihoda za autore/nositelje autorskog prava, dok je UFR naveo da može naplatiti oko 600 000 KM. Mi smo obećano i ispregovarali za 2017. i 2018. godinu. Ovo sve imate u službenîm glasnicima BiH.

Većina djela i nositelja imovinskih prava kod apliciranja za licencu je okupljena oko UFI-a, dok je fizička većina filmskih radnika u UFR. Sami ste, prilikom svoje aplikacije, osporili Filmskom Centru Sarajevo pravo na naknadu od reemitiranja.

(Ne)potpunost i (ne)uredenost vaše prijave i excel tabela koje ste predali uz aplikaciju za dozvolu te osposobljenost za rad je bila slobodna procjena direktora Instituta, u tom trenutku gospode Lidije Vignjević. tako su svi parametri za dodjelu licence bili na našoj strani licenca je dodijeljena UFR.

To je bilo diskreciono pravo direktorice Instituta i njena odluka da podrži samo autore okupljene oko UFR-a, te da Varn dodjeli licencu.

Nakon zvaničnog zahtjeva za uvid u vašu aplikaciju i dokumentaciju uvidjeli smo da niste regulirali zakonom propisani odnos sa nositeljima prava i autorima. Provjerili smo samo nekoliko navedenih djela iz vaše aplikacije i ustanovili da s istim nikad niste uredili odnose. Dakle, uzeli ste tuda djela i naveli ih u aplikaciji kao da njih zastupate u vašem katalogu nositelja imovinskih prava na AV djelima. Za neurednu dokumentaciju i exel tabele koje ste predali uz aplikaciju za dozvolu Instîtut bi Varn vjerojatno dao vrijeme da svoju prîjavu uredite i pretvorite u pravne i normativne akte ali lažni dokazi su nešto sasvim drugo. To i po zakonu i po logici dokazuje da nikada niste ni trebali dobitî dozvolu.

Nakon što je UFI prezentirao dokaze Institutu isti je pokrenuo zakonom propïsanu proceduru i oduzeo licencu UFR u BiH.

Naplaćeni novac:

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci