Građani Bosne i Hercegovine prisustvuju pokušaju konačne podjele zemlje! Ovo za Patriju tvrdi stručnjak za državnu imovinu, Muharem Cero.

Usvoji li se Zakon o šumama Federacije Bosne i Hercegovine, onako kako ga je predložila Vlada Fadila Novalića, sredinom februara ove godine, entitetima se daju svi elementi države!

– U članu 45. ovog zakona, stav dva, se kaže „državne šume su u vlasništvu Federacije BiH“. Dva bh. entiteta, FBiH i RS već imaju sudsku, zakonodavnu i izvršnu vlast. Imaju i državljanstvo. Dozvoli li im se da dobiju i vlasništvo nad šumama, javnim dobrima, odnosno gruntom, bh. entiteti dobivaju sve elemente državnosti – upozorava Cero.

Republika Srpska ranije je donijela zakon u kojem se kaže da je sva državna imovina na području Republike Srpske – vlasništvo ovog bh. entiteta. Takvu odluku vlasti u RS oborio je Ustavni sud BiH, proglasivši je pravno ništavnom. Ustavni sud BiH naložio je tada da je država Bosna i Hercegovina jedini vlasnik javnih dobara u zemlji! A, naloženo je da se takva odluka ne može mijenjati bez donošenja zakona o državnoj imovini Bosne i Hercegovine. Nažalost, taj zakon nije donesen do danas.

– Prednacrtom o šumama u FBiH međuentitetska linija postaje zemljišno-knjižna granica u BiH. Entiteti ulaze u kapacitet država – upozorava Cero.

– Vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine umjesto da se kroz Parlament BiH, i druge državne institucije bore za donošenje zakona o državnoj imovini, koji bi sačuvao teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, krenule su u donošenja zakona, koji će podijeliti Bosnu i Hercegovinu, odosno krenule su u nešto što će državi zadati posljednji udarac. Slobodno možemo reći da vlasti u FBiH rade ono što su već uradile vlasti u RS, iako je Ustavni sud BiH jasno kazao da su pokušaju RS da prisvoje državnu imovinu – neustavni – kaže Cero.


Cero: Ovo je podjela BiH

Sve se glasnije govori da se državna imovina neće podijeliti samo između FBiH i RS. HDZ BiH traži da vlasnik šuma na području Federacije zapravo i ne bude Federacija, već kantoni. Kasnijim ujedinjavanja kantona, koji je kao jedan od mogućih modela najavio i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, bili bi stvoreni svi uslovi da se na teritoriji Bosne i Hercegovine rodi još jedan, treći, hrvatski entitet.

Cero kaže da je vrlo čudan izostanak reakcije međunarodne zajednice na trenutna dešavanja u BiH, a naročito čudi izostanak bošnjačkih političara, piše Patria.

KOMENTARI:
Loading...