-0.8 C
Bosanska Krupa
Petak, 15 Januara, 2021

Ambasadori Vijeća sigurnosti UN-a osudili Dodikove napade i dali podršku Incku

Zamjenik stalnog predstavnika Njemačke u Ujedinjenim nacijama Ginter Sater (Günter Sautter), u svom obraćanju u UN-u dao je podršku Visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku (Inzko) te osudio uvrede predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

– Mislio sam da će ovaj sastanak otvoriti mogućnost za dijalog o situaciji u BiH, a slušao sam jako dug monolog pun personalnih napada na visokog predstavnika. Mislim da ovo nije način na koji Vijeće sigurnosti treba razgovarati – kazao je ambasador iz Njemačke. 

Pomenuo je i sudstvo u našoj zemlji.

– Što se tiče Valentina Inzka, zahvaljujemo mu na radu u očuvanju mira i pomirenja u različitim segmetnima društva, nastavljamo podršku vama i vašem uredu. Pozdravljamo rad Ustavnog suda i međunarodne sudije. Njihovo iskustvo je ključno kako bi se uspostavilo sudstvo u skladu s Dejtonom. Verbalni napadi i neprimjeren jezik protiv suda ne smije biti toleriran – kazao je.

Osim njemačkog predstavnika i drugi ambasadori zemalja Vijeća sigurnosti UN-a, posebno SAD, Velike Britanije i Francuske, dali su punu podršku Valentinu Incku te osudili verbalne napade Milorada Dodika.

Podsjetimo, večeras na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a govorili su predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i lider SNSD-a Milorad Dodik, koji je izvrijeđao Visokog predstavnika Valentina Incka (Inzko).

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci