Budžetski koirsnici u Federaciji BiH potražuju oko milijardu KM po osnovu raznih tužbi iz domena radnopravnih odnosa.

Vlada Federcije BiH se s tim prvi put uhvatila u koštac na jučerašnjoj sjednici, rekao je federalni premijer Fadil Novalić poručujući da je ovo postalo najveći društveni problem, veći čak i od odnog s kojim su suočeni penzioneri, izvijestila je BHT.

U Vladi razmišljaju da ta potraživanja pretvore u javni dug jer je to jedini način da se smanji pritisak na budžete.

Koristeći nedefinisano i slabo radnopravno zakonodavstvo, mekano sudstvo i organizovan nastup, javni službenici u Federaciji BiH potražuju milijarde, a tačan iznos ne zna ni federalni premijer budući da tužbe prestižu jedna drugu.
Federacija BiH je, ističe Novalić, u strašnom grču.

“Stvari su izmakle kontroli i mi smo zaprepašteni da se potraživanja po takvim tužbama po osnovu tri-četiri godine kreću od 4-5 hiljada do 118 hiljada KM. Zamislite nekoga ko prima redovno platu i na kraju nakon četiri godine podnese tužbu i dobije 118 hiljada KM. Ne znam tačku na svijetu gdje je to moguće”, ističe Novalić.

Dodaje da se Federacije BiH mora braniti po svaku cijenu nazvavši ovo alarmantnom situacijom.
Prva linija odbrane, ističe, bit će izmjena zakonodavstva.
“Više nikada nećemo dopustiti da se na taj način napadne država jer s ozbirom na situaciju ako bi se to nastavilo morali bi napraviti nekakav stečaj nad sadašnjim budžetima na svim nivoima”,, istakao je Novalić.

KOMENTARI:
Loading...