Vikend pred nama mogao bi obilježiti novi haos u saobraćaju, ovoga puta ne zbog gužvi na cestama već zbog radikalnog pogoršanja vremena.

Ovo su najavile Hrvatske autoceste objavivši kako su u zaprimile najnoviju prognozu Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) prema kojoj se već od petka očekuju olujni, a zatim i orkanski udari vjetra na pojedinim dionicama autocesta.

Konkretno, olujan se vjetar očekuje na podvelebitskoj dionici autoceste A1 te gorskoj dionici autoceste A6 i Krčkog mosta. U petak do kraja dana podno Velebita očekuje se umjerena i jaka bura s olujnim i orkanskim udarima. Orkanska je bura najavljena za cijelu subotu i nedjelju do navečer.

Ukoliko jačina vjetra bude iznad granice gdje postoji opasnost za daljnje odvijanje ukupnog prometa ili određene skupine vozila, HAC ONC najavljuje, u saradnji s policijom, i privremeno zatvaranje pojedinih dionica autoceste A1 i A6, kao i Krčki most, te će se promet preusmjeravati na alternativne pravce.

Prema prognozi koju je DHMZ u srijedu objavio na svojoj web stranici, u početku petka bit će sunčano i vruće, a prema kraju dana očekuje se naoblačenje sa zapada te mjestimični pljuskovi i grmljavina na sjevernom Jadranu, gorskim i središnjim područjima.

Tokom noći na subotu kiša će se proširiti na veći dio zemlje, moguće je i izraženije grmljavinsko nevrijeme praćeno pojačanim vjetrom, lokalno i tuča, a na Jadranu će zapuhati jaka i olujna bura.

U nedjelju slijedi smirivanje vremenskih prilika i razvedravanje.

Prema prognozama poznatog meteo sajta Accuwether.com, i u BiH se početkom vikenda najavljuje nagla promjena vremena, naoblačenje i pad temperature sa vrelih 31 Celzijusevih stepeni na 22 stepena, dok će u ponedjeljak biti za još koji stepen hladnije.

KOMENTARI:
Loading...