Odluku o ostanku Stranke za BiH u koaliciji sa Strankom demokratske akcije (SDA) i Strankom demokratske aktivnosti, uz učešće Saveza za bolju budućnost (SBB), donijet će Predsjedništvo stranke na sutrašnjoj sjednici, potvrdio je za Anadoliju Amer Jerlagić, predsjednik SBiH.

On je naveo kako se u subotu susreo sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem sa kojim je razgovarao o budućem djelovanju SBiH u eventualnoj koaliciji nakon dogovora SDA i SBB-a.

“Pozicije su najmanje bitne. Ali, SBiH, ukoliko se Predsjedništvo i opredjeli da ostane u koaliciji sa SDA i a-SDA, u kojoj je sada novi partner SBB, tražit ćemo unošenje političkih uslova u aneks potpisan prije tri mjeseca”, naglasio je Jerlagić.

Kako saznaje Anadolija, glavni zahtjevi SBiH-a bit će da se garantira da se neće ići ka bilo kakvom budućem produbljivanju etno-nacionalnih podjela.

Naime, prije tri mjeseca dogovorena je koalicija SDA sa SBiH, a-SDA i BPS-om nakon odluke Demokratske fronte da više ne učestvuje u parlamentarnoj većini na razini Federacije BiH.

Nakon odustajanja od koalicionog dogovora BPS-a, tražio se novi partner, koji je pronađen u SBB-u sa kojim SDA danas potpisuje završni dogovor o koaliciji.

Čeka se da se SBiH izjasni da li će biti članica proširene koalicije sa SDA i SBB-om.

KOMENTARI:
Loading...