12.4 C
Bosanska Krupa
Četvrtak, 25 Februara, 2021

Ako imate hitan slučaj, poziv na 112 u BiH vam neće pomoći

Mladi alpinista Armin Gazić izgubio je život u nesreći u ljeto 2020. godine, kada se njegov čamac prevrnuo. Ribar koji je u tom trenutku bio u blizini pokušao je mobilnim telefonom nazvati službu hitne pomoći. Pošto ih nije dobio, zvao je vatrogasce, a onda i policiju. Na tri različita broja telefona se niko nije javio. Nemoćan da nešto drugo uradi, nazvao je sina.

“Kako nije nikoga bilo u blizini, jer je on, inače, ribolovac, on se sjetio nazvati mene, pa da ja pokušam dobiti hitnu. Međutim, kada sam i ja pokušao nazvati ove regularne hitne brojeve nisam uspio dobiti nikoga”, priča Vedran Markotić za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Vedran je doktor, zaposlen u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, na jugu Bosne i Hercegovine. Prije ovog zaposlenja, bio je uposlenik mostarske Službe hitne pomoći.

“Preko svojih privatnih poznanstava sam na mobilni telefon dobio djelatnike. Isto tako sam preko rođaka koji radi u vatrogasnoj službi obavijestio vatrogasnu, međutim, od njega sam saznao da ih je neko od prolaznika u autu uspio dobiti, pa su oni uputili vozilo za spašavanje”, objašnjava on.

Poznanica koju je Vedran nazvao bila je Ines Popovac, portparolka Doma zdravlja Mostar.

“Odmah sam alarmirala kolege da krenu na teren. Nažalost, alpinisti nije bilo pomoći, preostalih dvoje sudionika nesreće su se uspjeli izvući”, kaže Popovac za RSE.

Dom zdravlja Mostar potom je alarmirao sve nadležne službe, istražili su zašto brojevi nisu funkcionisali.

“Problem je bio softverske prirode – sve osobe koje su imale Android 10 ili koji su ažurirali softver na tu verziju 10, nisu mogli ostvariti poziv prema hitnoj, policiji ili vatrogascima, iz razloga što je telefon sam, automatski, birao broj 112, što je jedinstveni broj za nesreće u cijeloj Evropi, naravno, izuzev Bosne i Hercegovine. Broj 112 kod nas postoji, javlja vam se automat, međutim, taj poziv ne završi nigdje, ostane na automatu”, kaže Ines Popovac.

Većina zemalja u Evropi koristi 112

U slučaju nesreće u većini evropskih zemalja je za pomoć dovoljno nazvati broj 112, bez obzira da li je to nadležnost policije, hitne pomoći, vatrogasaca ili ostalih spasilačkih službi.

“Znam koliko je nekad bitno pet minuta, a ne petnaest ili trideset minuta kad vam je potrebna hitna pomoć. Nekad o minutama život ovisi ili više života, tako da ovi brojevi (hitne pomoći, policije, vatrogasne službe…) moraju funkcionirati bez ikakve greške”, upozorava Vedran Markotić.

Bosna i Hercegovina nema jedinstven broj za zvanje, 112. Za hitne slučajeve se mora pozivati više brojeva: policija 122, vatrogasci 123, hitna pomoć 124.

“Kada dođe neki stranac, oni automatski zovu 112, ako se zadesi neka nesreća. Oni vjerovatno ne znaju za ove druge brojeve”, objašnjava Popovac.

Zbog toga su se iz Doma zdravlja Mostar obratili Upravi za civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (jedan od 10 kantona bh. entiteta Federacije BiH).

“Oni su odmah reagirali po našem pozivu i dalje su kontaktirali sve nadležne institucije, odnosno Ministarstvo sigurnosti BiH, RAK (Regultornu agenciju za komunikacije) i ostale teleoperatere (BH Telecom, HT Eronet i M:Tel). Iz RAK-a smo dobili odgovor, preko Županijske uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo, da RAK nema tu nikakve nadležnosti, da je sve spremno što se tiče tehnoloških rješenja, oni samo čekaju odluku Vijeća ministara da se to pokrene i stavi u proceduru. Od Ministarstva sigurnosti nikad nismo dobili odgovor”, objašnjava Popovac.

Jedinstveni evropski broj 112 je u funkciji u Hrvatskoj od 2005., u Srbiji i Crnoj Gori od 2015. godine. Kosovo ne koristi broj 112, ali ima jedan broj na cijeloj svojoj teritoriji.

Zašto Bosna i Hercegovina nema jedinstveni broj za hitne slučajeve?

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci