2.8 C
Bosanska Krupa
Ponedjeljak, 1 Marta, 2021

Agencija za lijekove BiH počinje hitnu kontrolu vakcine Sputnik V

Agencija za lijekove i medicinska sredstva (ALM) BiH potvrdila je da je dobila uzorke vakcine Sputnik V koje su uvezene u BiH, a za potrebe entiteta Republika Srpska.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ 

– Ovim putem vas obavještavamo da su dana 5.2.2021. godine nešto prije 11 sati zaprimljeni uzorci vakcine Sputnik V, od strane veleprometnika Krajinagroup iz Banja Luke, u Kontrolnom laboratoriju ALMBIH u Sarajevu. Imajući u vidu potrebu za hitnim postupanjem direktor ALMBIH izdao je nalog za postupanje, te naložio postupajućim službenicima i zaposlenicima da se organizuje i rad u dane vikenda, a u cilju što bržeg okončavanja potrebnih procedura. Okončanje procedura iz nadležnosti ALMBIH očekujemo početkom naredne sedmice, naveli su iz Agencije.

Inače, na zahtjev Ministarstva zdravlja RS-a početkom ove sedmice u BiH je stiglo 2.000 doza ruske vakcine Sputnik V.

Carinski postupak za uvoz ovih vakcina okončan je danas, nakon čega se krenulo u proceduru kontrole lijeka. Saopćenje Agencije je stiglo nakon Fokusovog upita o tome da li su počeli s kontrolom vakcine, a odgovor na pitanje da li je zahtjev za ijednu dozvolu za stavljanje u promet vakcina protiv Covid 19 stigao u Agenciju, još čekamo.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci